Cirkusz50, a Fővárosi Nagycirkusz gálaműsora

1971. január 14-én este nyitotta meg kapuit Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, a Fővárosi Nagycirkusz. A Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának 50. évfordulóját egy különleges gálaműsorral ünnepli, amit az intézmény Facebook oldalán január 14-én 19 órától élőben lehet követni.

Az épület méretei megegyeznek a Városligetben 1889-ben épített vasvázas hullámbádogból épültével, amelyet Wulff Ede vezetett. Az igazgató 1895-ben az Állatkertnek adta át a cirkusz bérletét. 1904-ben Beketow Mátyás saját költségén újította fel a Városi Cirkuszt, amely 1934-ig viselte a Beketow-cirkusz nevet. A főváros 1935-ben kiírt bérleti pályázatát Fényes György nyerte meg, a felújított épület világhírű artistákkal várta a nézőket. A cirkuszban 1944-ben nem rendeztek előadásokat, a főváros ugyanis a bombázások miatt megtagadta a játékengedély kiadását. A Fővárosi Nagycirkusz 1945 júliusában kezdte meg működését. Az ötvenes években államosították a cirkusz, a régi épületet 1966-ban lebontották. Az 1971-ben megnyílt új, korszerű épület porondján cirkuszdinasztiák tagjai, híres artisták léptek fel. A manézsban számos televízióműsort rögzítettek, koncerteket és színházi előadásokat rendeztek. 1996-ban rendezték a Fővárosi Nagycirkuszba a Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amely az azóta eltelt évtizedben a világ egyik vezető fesztiváljává vált.

cikrusz505

A Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának 50. évfordulóját egy különleges gálaműsorral ünnepli, amit az intézmény Facebook oldalán január 14-én 19 órától élőben lehet követni. Kizárólag erre az alkalomra állt össze artistaművészek egy kiváló csapata, hogy megidézze a 4 Sirius 1971-es nyitógálán előadott karusszel számát. A Tündértánc – Nővarázs című műsorunk sztárjai, a Duo Fossett – Krich Noémi és John Laci Fossett – valamint Marton Lenke és Szabó Lilla artistaművészek gőzerővel készülnek az egyszeri és megismételhetetlen gálaműsorra.

A karusszel egy két csőből álló, V-alaklú rekvizit (cirkuszi kellék), ami egy motor segítségével folyamatosan körbeforog. A rekvizit felső részén egy-egy strabátli van, amelyekbe a tartó emberek beakasztják a lábukat, majd a másik lábukat a csőnek támasztva leveszik a rúdról az általuk tartott embereket és miközben forognak, bemutatják a látványos trükköket. A gálaműsor online közönsége olyan produkciót is láthat majd, amelyben a forgó apparáton az artistaművészek a nyakuk segítségével tartják meg egymást. „Nagy kihívás elsajátítani egy új zsánert, de megbirkózunk vele, hiszen ez a gála egy nagyon különleges esemény lesz. Nagyon hálásak vagyunk Pósvai Zoltánnak, aki segíti a munkánkat és a fejlődésünket” – fogalmazott Krich Noémi.

Marton Lenke tizenkét évvel ezelőtt végzett Szabó Lillával a Baross Imre Artistaképző Intézetben karusszel számmal. Lenke 2012-ig ezzel a zsánerrel lépett fel, utána a Magyar Nemzeti Cirkusznál légtornás – és lovas zsoké számmal varázsolta el a nagyérdeműt. 2012-ben a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany-díjat nyert a Richter csoporttal. „Tíz év után nagy élmény ismét ezzel a zsánerrel a közönség elé lépni. Nem félek a magasságtól és a pörgéstől, nagyon szeretem a karusszelt. Emlékszem a mozdulatokra, csak a testemnek újra hozzá kell szoknia ehhez a mozgásformához. Jelen pillanatban minden porcikám fáj, de megéri, hiszen ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz” – osztotta meg gondolatait Marton Lenke.

A klasszikus cirkuszi, varieté elemeket is felvonultató, nagy elődöket megidéző gála a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas erőemelő duó, a Silver Power (Füzy Anita és Kranitz Krisztián) rendezésében és Valc Szabolcs mesterkoreográfus munkája nyomán valósul meg. 

A Cirkusz 50 Gálaműsor egyik rendezőjével, Füzy Anitával beszélgettünk a Papagenoban. Az interjú meghallgatható itt:

 

forrás: www.fnc.hu 


Nyomtatás   E-mail