Budapest kincsei címmel, plakátkiállítás nyílt a kisföldalatti vonalán

A Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményeiből, kiállításaiból mutat be válogatást az M1-es metró vonalának állomásain Budapest kincsei címmel megnyílt plakátkiállítás.

A Kisföldalatti állomásainak peronjain 27 féle plakát nyújt bepillantást a járókelők számára a BTM tagintézményeiben őrzött budapesti kincsek széles körébe. A közlekedők az ős- és népvándorláskorból származó tárgyaktól kezdve a középkori régészeti leleteken át egészen a kortárs alkotásokig ismerhetnek meg darabokat a múzeum gyűjteményeiből, kiállításairól.

bpkincse2

Megcsodálható például a Lánchíd építési munkálatait felügyelő skót mérnök, Adam Clark hagyatékából származó teáskanna, vagy Bernáth Aurél és Ferenczy Valér egy-egy festménye a Fővárosi Képtár gyűjteményéből, de az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy milyen kiegészítőket, ékszereket viseltek, milyen eszközöket használtak az ős- és népvándorláskorban, valamint a középkorban.

bpkincsei6

A BTM plakátjai betekintést nyújtanak a restaurátorok munkájába, megmutatják, hogy mi is az a „kacat dunszt” egy kortárs művész értelmezésében, vagy a Régészeti Adattár jóvoltából egy olasz turista üzenetét, amelyet a karantén előtti napon jegyzett be a vendégkönyvbe.

bpkincsei7

Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb múzeuma, a főváros történetének dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti. Önkormányzati intézmény, de hivatalos besorolása szerint országos múzeum. Központja Budapesten az I., Szent György tér 2. szám alatt van.részlegei a főváros különböző helyein működnek. A (római) régészeti, a középkori és az újkori (várostörténeti és képzőművészeti) gyűjteménycsoport kialakulása nagyjából egy időben, a 19. század utolsó negyedében kezdődött, de az első időkben egymástól függetlenül fejlődtek.

A Budapesti Történeti Múzeum, amelyet az Aquincumi Múzeum, a Vármúzeum, a Kiscelli Múzeum és a Budapest Galéria mint tagintézmények alkotnak, az őskortól napjainkig tartó időszakokból gyűjti és őrzi a hazai és a fővárosi régészeti, történeti és művészeti emlékeket.
Elsődleges feladata a gyűjteményeiben található tárgyi és szellemi örökség kutatása, tudományos megalapozottságú újraértelmezése, kiállítása, és hozzáférhetővé tétele. Érzékenyen reagál a főváros társadalmi, kulturális és épített örökségének változásaira, aktívan részt vesz a kulturális örökségvédelemben és Budapest jövőjének alakításában.

Célja a városi és helyi identitások erősítése, ennek elérése érdekében párbeszédet kezdeményez a városi intézményekkel és a civil társadalmat képviselő csoportokkal. A kortárs szellemi áramlatokra nyitott, sokoldalú tudományos műhely, amely korszerű muzeológiai szemlélettel, hitelesen, magas szakmai színvonalon, ugyanakkor közérthetően tárja a látogatók elé és teszi átélhetővé a múlt és a jelen emlékeit.

forrás: www.btm.hu 


Nyomtatás   E-mail