Barbie baba ma ünnepli 61. születésnapját

Barbie története Bild Lilli baba történetével kapcsolódik össze: Ruth Handler lánya, Barbara játékát figyelve vette észre, hogy gyermeke szereti a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni.

ruth 3

Rurh és Elliott Handler

Ruth férje történetesen a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt, és a hölgy elmondta neki, hogy megálmodott egy öltöztetőbabát, de az üzletembernek nem keltette fel az érdeklődését. Ám Ruth és két gyermeke Barbara és Keneth európai útjuk során rátalált egy német játékbabára Bild Lillire, aki pontosan úgy nézett ki, mint amilyet ő maga is elképzelt. Lilli baba egyébként egy népszerű regényhőst testesített meg, aki öntudatos, és mindent megtesz álmai megvalósításáért. Nem a gyerekeknek készült, de a kislányok mégis nagyon szerettek vele játszani, mert rengeteg szép ruhába tudták öltöztetni, és mindenféle felnőttes szerepjátékot tudtak vele játszani. Handler asszony visszatérve Amerikába, kidolgozta a baba dizájnját, és teremtménye, lánya után a Barbie nevet kapta. 1959. március 9-én mutatták be először és az óta ez a dátum Barbie születésnapja. A Mattel megvette a jogokat 1964-ben a Bild Lilli babához, amit követően a Lilli gyártását be is szüntették.

A Barbie baba evolucioja f3ccdd27d2000e3f9255a7e3e2c48800

És most jöjjön néhány érdekesség, a 61 éves Barbie-ról.

1. Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts és a fiktív városból, a wisconsinbeli Willours-ból származik

2. Barbie babák 11,5 hüvelyk, azaz kb. 29 cm magasak.

3. Barbie először fekete-fehér csíkos fürdőruhában jelent meg.

4. Egy Barbie-baba 1959-ben 3 dollárba került, s még abban az évben 300 ezer darabnál is több kelt el belőle.

5. A baba, mint „Tinédzser divat-modell” került forgalomba, a ruháit a Mattel divattervezője: Charlotte Johnson kreálta.

6. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták.

7. Barbie-hoz barátja, Ken, 1961-ben csatlakozott.

8. 1968-ban vezették be az első afroamerikai babát.

9. A valaha volt legnépszerűbb Barbie baba az 1992-es „Totally Hair” volt, amit a földig érő haja tett különlegessé.

10. Barbie eddig több, mint 200 inspiráló karriert képviselt, beleértve többek között az asztronautát, a robotikai mérnököt, az újságírót és a vállalkozót.

barbie

11. Barbie 1965-ben utazott a világűrbe.

12. Az 1970-es években Barbie életeket mentett sebészként, abban az időben, amikor csak kevés nő jelentkezett orvostanhallgatónak.

13. Az 1980-as években elnök-vezérigazgatóként jelent meg a tárgyalóteremben, épp akkor, amikor a nők kezdtek betörni a legfontosabb felsővezetők közé.

14. Bár még sosem nyert választást, Barbie 1992 óta hatszor volt elnökjelölt.

15. A 2000-es években Barbie többek között számítástechnikus, videójáték-fejlesztő és marskutató szerepekben is feltűnt.

16. Barbie a valaha volt legnépszerűbb divatbaba és az első számú ilyen profilú márka az Egyesült Államokban.

17. A Barbie babák a világ 150 országában kaphatók.

18. Barbie kiegészítőket 45 kategóriában lehet kapni, beleértve az ételeket, a fitneszt és a ruházatokat.

19. Az eredeti babán Barbie oldalra tekint, a 70’-es évek óta viszont a szemünkben néz.

20. A Mattel jelszava szerint, minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol a világon.

21. Egyedülálló módon lett kulturális ikon: 1974-ben a Time Square egyik szekciója egy héten keresztül felvette a Barbie Boulevard nevet, de Andy Warhol például képet is festett róla.

22. Barbie kiegészítőket 45 kategóriában lehet kapni, beleértve az ételeket, a fitneszt és a ruházatokat.

bb

A baba 50. születésnapját követően Nyugat-Virginia szövetségi államban Jeff Eldridge demokrata képviselő a Barbie forgalmazásának betiltását kezdeményezte. Indoklása szerint Barbie arra ösztönzi a kislányokat, hogy több figyelmet fordítsanak küllemükre, mint szellemi fejlődésükre. Mint mondta, a gyerekeknek tudatosítaniuk kell, hogy "a belső szépség legalább olyan értékes, mint a külső".

 

forrás: 12345
Nyomtatás   E-mail