Bécs tovább "zöldíti" belvárosát

A nyári forróság könnyebb elviselése érdekében Bécsben nemrég rendeletben határozták meg: az új építésű házak legalább ötödét növényeknek kell borítania, hogy hűtsék a város mikroklímáját.

 

A bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hoztak az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről, és megállapodtak ennek részleteiről is. Bécs városa pontosan előírja, hogy a zöld homlokzatoknak hogyan kell kinéznie. Az osztrák média szerint az újonnan épített ház homlokzatának legalább egyötödét zöldíteni kell, azaz növényekkel kell beültetni. 

zöldítés 2

Az előírás minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik, Bécs egész területén. A klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaraló és kiskertek azonban kikerültek a szabályozás alól.

Az ORF szerint egy 2018. évi építési törvénymódosítás lehetővé tette Bécsnek az építési engedélyek kiegészítését  a homlokzatok zöldítésére vonatkozó rendelkezésekkel. 

Az új épületek homlokzatának zöldítése mostantól kötelező, a régi épületek esetében pedig a homlokzat átalakítására akár 5200 euró igényelhető. 

Az új rendelet nemcsak zöldebbé teszi Ausztria fővárosát, hanem a nyári forróságot is enyhíti. Azokban a városrészekben ahol sok új épület építenek így a klíma egyre kellemesebb lesz. Az ilyen építési szabályok azért fontosak, mert a zöld homlokzat növényei gyorsabban növekednek mint a fák, és így hamarabb hozzájárulnak a jobb mikroklíma kialakításához.

zöldítés 3

Az új szabályozással megvalósuló első építkezés már el is kezdődött. A szabályozás eredményei várhatóan 10 éven belül a városkép átalakulásában már világosan felismerhetőek lesznek.

A világ legélhetőbb városa címet elnyerő osztrák főváros egyébként, klímavédelmi mintavárossá akar válni. Új közlekedési koncepciót fogadtak el Bécs belvárosának forgalomcsillapításáról, amely még ősz előtt megvalósul. Eszerint nagyrészt megszűnik az átmenőforgalom és egy csendesebb, jobb levegőjű és összességében élhetőbb kerületet kapnak a bécsi polgárok. 

becs kitiltja a belvarosbol az autok egy reszet 200371

Az intézkedés elsősorban az átmenő forgalmat kívánja csökkenteni; ha minden a terv szerint megy, itt akár harminc százalékkal kevesebb autó fog áthaladni a belvároson, ami nagyban hozzájárul majd a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához és a zajszennyezés csökkentéséhez a belvárosban.

A döntést hosszas egyeztetés előzte meg a kerületi polgárokkal és vezetőkkel, mert olyan megoldásra törekedtek, amely a lehető legtöbb ember javát szolgálja. A járműforgalmi tilalom alól mentesülnek többek között a belvárosi, vagyis az első kerületi lakosok és a fogyatékossággal élők, orvosok, rendőrök, valamint nem vonatkozik közösségi közlekedési járművekre, taxikra és azokra, akik akkor dolgoznak az első kerületben, amikor már nem lehet tömegközlekedni.

Ugyanilyen fontos azonban, hogy a helyieknek több parkolóhely áll majd rendelkezésükre a környéken, ugyanakkor összességében csökken a parkoló autók száma és nő a szabadon felhasználható tér.

forrás: Magyar MezőgazdaságZHVG

 


Nyomtatás   E-mail