Az Intermezzo vendége Takáts Andrea színésznő

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Takáts Andrea színésznő


Takáts Andrea az elmúlt években számos nagysikerű estet tartott Retikül című felolvasószínházi estjei keretében.

Ezeken az estéken a világirodalom nagyjaitól éppen úgy olvasott részleteket Kardos Dániel gitárművész kíséretében, mint napjaink izgalmas, talán még kevésbé ismert íróitól.

A színházi élet épp csak éledezik, de a színházi, kamaraszínházi élmény így is elérhető például Takáts Andrea és a Csányi5 együttműködésében. Az elmúlt hetekben hallhattunk, láthattunk a Retikül online adásaiban részletet a Szerelem angyala című monodrámából, Amosz Oz Szeretetről és sötétségről című korábbi előadásából és Pataki Éva Ami elveszett című regényének részleteit is.

Június 10-én egészen új előadást láthatunk, ezúttal a Mazsike oldalán: Gina B. Nahai iráni-zsidó írónő A csend fátyla című regénye elevenedik meg Takáts Andrea felolvasószínházában, természetesen ezúttal is Kardos Dániel gitárjátékával.

A perzsa-iráni-zsidó hagyományokról ha tudunk is valamicskét, csak a férfiak oldaláról. Az Amerikában élő, iráni-zsidó származású írónő felkavaró hősei nők, akiknek életére egy réges-régi családi tragédia árnyéka vetül. Ezek a varázslatos asszonyok egymást követő nemzedékek során át próbálnak véget vetni a családjukat sújtó balsorsnak, szenvedésnek, bánatnak. Különös, ​ismeretlen, egzotikus világot tár fel ez a regény. Központi alakja Angyal Roxána, akit kislányként ismerünk meg, s aki felnőve szabadulni akar a nyomasztó családi örökségtől, ezért egy éjszaka felrepül Teherán csillagokkal teljes, hívogató egére, magára hagyva ötéves kislányát, Lilit, szomorú szemű férjét, Szorábit, és minden bánatának-örömének okozóját, Eretnek Teimúrt. Miközben sorsának alakulását követjük nyomon, talányos-jelképes nevű szereplők sorával ismerkedhetünk meg, mint például Hold Mirjammal, Macska Alexandrával, Mercédesz Művésznővel, Kocsonya Jákobbal. Az írónő tárgyi felkészültsége, sokszínű képzeletvilága, árnyalt stílusa és finom érzékenysége magával ragadó olvasmányt teremtett, mely hosszú ideig vezette a Los Angeles Times sikerlistáját.

takáts andi 2

„ Hajnalban, miután a köd feloszlott, a Nap Teherán fölé emelkedett, de a gettó házait és utcácskáit nem világította meg: a zsidók fölött szürkéskéken borongott az ég, mint a bibliai özönvíz idején….
A muzulmánok, mint mindig, most is meg voltak győződve arról, hogy a „hitetlenek” valami boszorkányságot műveltek az éggel és a földdel, ezért gyülekezni kezdtek a gettó hét kapuja előtt. Belépni nem mertek, mert attól féltek, hogy ha szentségtelen földre lépnek, tőrbe csalja őket a varázslat. Egész nap a falaknál ácsorogtak – s eközben a zsidók a Kaszpi-tenger vizéről álmodtak.
Egyedül csak Zsuzska feküdt ébren, karjában tartva újszülött kislányát, Roxánát.
Este hétkor felkelt a Nap, s attól fogva nappal és éjszaka rendje örök időkre megváltozott a teheráni gettóban.”

forrás: mazsike.hu


Nyomtatás   E-mail