Az Intermezzo vendége Szentpéteri Csilla zongoraművész

Az Intermezzoban, Bálint Edina mai vendége Szentpéteri Csilla zongoraművész, aki hamarosan születésnapi koncertet ad.

szentpéteri csilla

fotó: Fülöp Csaba

A művésznő 6 évesen kezdett zongorázni, aszegedi Bartók Béla Konzervatórium után, diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte Nádor György növendékeként. Közben, 1983-ban megnyert egy szépségversenyt. 1990-ben finn, majd 1991-ben olasz ösztöndíjas lett, s a római Santa Cecilia Zeneakadémián mesterdiplomát szerzett, majd 5 évig a budapesti Zeneakadémia tanára volt. Részt vett Cziffra GyörgyFrankl PéterSergio PerticaroliUngár Tamás mesterkurzusain, 1996-ban pedig újabb ösztöndíjjal Spanyolországban tanult. 1998-tól főleg egyedi hangszerelésű, komoly és könnyűzenei alapokkal rendelkező zenei repertoárral lép fel és koncertezik Európában és a világ számos pontján. 2005-ben saját szerzeményeivel debütál zeneszerzőként, producerként és zenei rendezőként is.

Szentpéteri Csilla saját szerzeményei mellett, húsz éve keresi az átjárást a komoly és a könnyűnek nevezett zenék között. Színes repertoárjának alapanyaga az örökérvényű klasszikus zene, mai, modern hangszerekkel, műfajokkal és stílusokkal megfűszerezve. Legnépszerűbb átirataiban megjelenik a jazz, a blues, a bossa nova vagy a rock - Vivaldi, Csajkovszkij, Liszt és más zeneszerzők zenéje elegáns könnyedséggel alakul át, úgy szólal meg, mintha ma írták volna. A magas kultúra így válik könnyedebb, igényes szórakoztatássá.

A művész éppen 20 éve debütált a Pesti Vigadóban, ahol olyan tömeg volt, hogy kordonokat kellett felállítani. Március 7-én születésnapi koncertje lesz Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési központban, ahol repertoárjának legmeghatározóbb, legizgalmasabb és a közönség által legkedveltebb slágerei szólalnak meg, a művek között pedig némi anekdotázás, mesélés múltról, jelenről.


Nyomtatás   E-mail