Az Intermezzo vendége Kovács Zalán László, a Bach Mindenkinek főszervezője

Az Intermezzoban Bálint Edina mai vendége Kovács Zalán László tubaművész, a Bach Mindenkinek Feszt főszervezője.


Csütörtöktől jövő vasárnapig tart a Bach Mindenkinek Fesztivál, melynek keretein belül minden eddigieket felülmúló, nagy léptékű programsorozatként, a Kárpát-medence több, mint 100 településén találkozhatunk Bach lélekemelő zenéjével. A budapesti programok is rendkívül sokszínűek: kamarahangversenyek, gyógyító muzsika, Bach kávéházakban, templomokban, a MOM-ban és megannyi helyszínen!

bach m 3
2020. március 16-22. között idén hatodik alkalommal rendezik meh Johann Sebastian Bach születésének évfordulója alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivál. Tíz nap, amikor Budapesten és több városban, határainkon belül és kívül, a kultúra Bach zenéjével szólít meg tízezreket, úgy a hangversenytermekben, mint a templomokban, iskolákban, kórházakban, aluljárókban és köztereken.

bach m 5
A Bach Mindenkinek programsorozat 2015-ben azzal a céllal jött létre hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse a zenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét.  A társadalmi szerepvállalás félnapos budapesti programként kezdődött, amely a fellépők sokaságának önkéntes csatlakozásával már a Kárpát-medencén is túlmutató fesztivállá nőtte ki magát.

Johann Sebastian Bach csodálatos, lélekemelő zenéjét a legszélesebb közönséghez eljuttató hazai rendezvénysorozat, a Bach Mindenkinek Fesztivál öt esztendő alatt, 2019-re hazánk legnagyobb, legkiterjedtebb komolyzenei fesztiváljává fejlődött. A legszerényebb becslés szerint is közel 50 ezres fesztiválközönség előtt játszottak a művészek, valamint, a Kórházszövetség kérését teljesítve számos egészségügyi intézményben is tarthattak koncerteket, ezen felül még börtönökbe is elvitték a missziós hangversenyt.

A határokon belül és túl, 71 Kárpát-medencei településen, idén már több, mint 400 koncertet tartottunk a nagy komponista – Beethoven szavaival élve „minden zeneszerzők ősatyja” – születésének hetében. A koncertek jelentős részét hazánk legkiemelkedőbb komolyzenészeivel vitték a szervezők a közönség elé. A Bach Mindenkinek Fezstivál elnyerte a Magyar Fesztiválszövetség nívódíját is.

bach m 2

Idén is nagyszerű élményekben részesülhet a közönség a koncerteken fellépő több tucat Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima Díjas művész és a kiemelkedő tudású zenekarok jóvoltából. (Csak néhány példa a rangos fellépőkből: Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Medveczky Ádám, Perényi Miklós, Hegedűs D. Géza. Az együttesekből: az Állami Operház Zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Debreceni Kodály Kórus és Kodály Filharmónia, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a Bach hazájából érkezett német nagyzenekar, a Polizeiorchester Bayern... és természetesen folytatni lehetne még a sort...)

A felsoroltakon kívül, a hazai koncertjeinken a Bethesda Korház Alapítványának helyet és nyilvánosságot biztosítanak a szervezők, hogy egy új, a gyermekek gyógyulását nagyban elősegítő, ultramodern lélegeztető berendezésre adományokat gyűjthessenek. Az adományok révén megnövelt összegből vásárolt lélegeztető gép januárban már használatban áll.

A fesztivál alapvető célja, hogy a Kárpát-medence teljes magyar lakosságához minél közelebb vigyük, valamint legszélesebb körök számára elérhetővé tegyük a lelket felemelő zene élményét és kultúráját.

Bach Mindenkinek Fesztivál 2020

A 2019. márciusi Bach Mindenkinek Fesztivál rendkívüli elismertségének energiájával és lendületével folynak a 2020-as programjaink előkészületei. A Kárpát-medence határain is átlépve, a szórvány magyarság körében is nagyszámú településen kívánják összesen több, mint 100 településen a programjainkra invitálni a közönséget. A zeneművészet magasan jegyzett szólistái, zenekarai és kórusai koncerttermekben, templomokban, kórházakban és szabadtéri helyszíneken egyaránt fellépnek, hasonlóképpen szerepet vállalnak templomi kórusok, zeneoktatási intézmények hallgatói és további művészek. A mindig ingyenes programokon résztvevő közönségnek pedig lehetőséget biztosítanak, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogathassák. A jótékonysági, szociális vonulathoz tartozik, hogy a Magyar Kórházszövetséggel kötött megállapodás alapján a gyógyulásra várókhoz számos egészségügyi intézménybe is eljutnak a minikoncertek.

Végül, de nem utolsósorban a fesztivál eseményei között megtalálhatóak gyermek és családi programok, számos templomi koncert, valamint összművészeti előadások is.  A mesterkurzus mellett 2020-ban versenyen is bemutathatják tudásukat és a bachi muzsikához való kapcsolódásukat a muzsikus ifjak.

 

A beszélgetés visszahallgatható itt: https://hearthis.at/klasszikradio92.1/intermezzo-20200310-kovacs-zalan-laszlo/

forrás: https://bachmindenkinek.hu/fesztival/


Nyomtatás   E-mail