Az Intermezzo mai vendége Barki Gergely művészettörténész, képvadász

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Barki Gergely művészettörténész, képvadász


Úgy tűnik, minden tavaszra jut egy fantasztikus felfedezés-sztori Barki Gergelytől! Most azonban nem egy kép, hanem egy szobor került az izgalmas nyomozás fókuszába.

220px Joseph Csaky 1926 photograph André Kertész exhibited at Galerie Au Sacre du printemps in Paris 1927jpg

Csáky József 1926, André Kertész fotója

A művészettörténész – akit képvadászként is szoktak emlegetni -, egy 100 éve lappangó, elveszettnek hitt Csáky József szobor megtalálástörténetét meséli el az Intermezzoban! Csáky József szobrász 1888. március 18-án született Szegeden. A 20. században alkotott, és igen korán, 20 évesen Párizsba költözött. Legismertebb műve itthon szülővárosában található, ahol az egyik fontos közlekedési csomópontban, az Anna-kút tetején látható Táncosnő névre keresztelt szobra.

tancosnokj

Az egyébként főként kubista stílusban alkotó művész 1919-ben nyolc szobrot készített. A Cones et spheres sorozat mindegyik tagján rajta van a kézjegye és az adott szobor sorszáma, valamint egyes esetekben némi rövid kiegészítő szöveg is. A szobrokat Csáky József 1971-es halála után bronzzal vonták be, ebben a formájában lelhetők fel a mai napig.

A Bonhams New York-i árverésén 2019 novemberében például, a 3/8-as sorszámú szobrot is elárverezték több más impresszionista és modern műalkotással együtt. Az aukción végül a magyar szobor lett a negyedik legdrágább tétel a maga 106 325 dolláros (32,3 millió forintos) árával.

csáky j 4

Ma azonban arról a szoborról hallhatnak Bargi Gergelytől, amelyet 100 éve elveszetnek hittek. S hogy mi köze ehhez Kajdi Csabának, az ország legismertebb modellügynöksége vezetőjének? Festőművészek, régi úri családok, rég elfeledett szerelmek és lebilincselő történetek a Párizs-Budapest tengelyen, ma a Klasszikon. 

 

forrás: vezess


Nyomtatás   E-mail