Az Impresszió vendége Tóth Viktor szaxofonos

Az Intermezzoban Impresszió című rovatunkban, Bálint Edina Tóth Viktor szaxofonossal beszélget annak okán, hogy csütörtök este a Fonó Budai Zeneházban játszik a Tóth Viktor Tercett.

 

„Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz ​post​bop-fenegyerekként (​a ​Tóth Viktor Tercett​ben​), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (​az ​Arura Trió​ban​)” – írja róla a sajtó​.​ Climbing with mountains című albuma a 2007-es év,- legújabb lemeze a Szemed Kincse a 2014-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el. A 2010-es év jazz személyiségének választották, 2014 és 2015-ben pedig az év altszaxofonosának szavazták Magyarországon. A szaxofonos saját magát egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre.

2010-ben jelent meg Tartim című albuma majd ezt a Popping Bopping követte 2011-ben. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklin (bass), William Parker (bass), Piotr Wojtasik (trombita), John Betsch (dob), Dresch Mihály (sax), közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.

Tóth Viktor szaxofonos legrégebben működő zenekara a Tercett, amely 2012 óta játszik a jelenlegi stabil felállásban. A formáció 2004 augusztusában alakult és a Sziget 2004 fesztiválon mutatkozott be. A tercett műsorát a zenekarvezető szaxofonos kompozíciói alkotják, melyek a komponált zene és a szabad zene határán lebegő, a pillanat energiáját megragadni vágyó szellemiségben íródtak és kerülnek előadásra. A zenekar tagjai korábban már több más formációban is játszottak együtt, épp ezért zenei összjátékuk kiforrott, előadásmódjuk lendületes és kreatív. Első lemezük 2005 áprilisában került kiadásra a Gramy kiadó gondozásában. a tercett rendszeres résztvevője Budapest kulturális életének, Magyarország és Európa jazz fesztiváljainak.

A jazztörténet nagy szaxofonformációihoz mérhető színvonalon és magabiztossággal játsszák mindig megújuló műsorukat. Holnap este Pocsai Krisztina és Horváth Sára Nina énekesnőkkel kiegészülve lépnek fel. Első közös koncertjükat a jazz-közönség az Év Jazz Koncertje Díjjal jutalmazta.

forrás: http://www.tothviktor.hu/BJC


Nyomtatás   E-mail