Az Impresszió vendége Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója

Az Intermezzoban, Impresszió című kulturális ajánlónkban, Bálint Edina Horváth Zsolttal, a Pannon Filharmonikusok igazgatójával beszélget egy közelgő eseménysorozat kapcsán.


Mi köze az ezüstnek a zenéhez? A mindig újdonsággal előálló Pannon Filharmonikusok zenekar a Müpában megmutatja. Kuriózumok, titkok és csemegék fémjelzik a ránk váró előadásokat. Az Ezüstcsillanás-évadban a szimfonikus zenének azt a formáját mutatják meg öt estén át a Müpában, mely a zeneszerző szándéka és a muzsikusok tehetsége szerint az elérhető legtisztább esszencia. Az izgalmas csemegéket felvonultató műsorokat a két vezető karmester, Gilbert Varga és Bogányi Tibor vezényli olyan a világ élvonalába tartozó szólistákkal, mint Nicolas Alsteadt, Nelson Goerner, Ránki Dezső, Sung-Won Yang és Elina Vähälä.

TiborGilbert0084b 696x391Bogányi Tibor és Gilbert Varga forrás: pfz.hu

Gilbert Varga októberben a Héber nyitánnyal kezd, Prokofjev, Bloch és Brahms műveiből válogat. A zsidó zenei elemeket is feldolgozó versenyműben Nicolas Alsteadt gordonkaművész mutatkozik be a fővárosi publikumnak. A sorozat második koncertjén a közönség Richard Strauss Alpesi szimfóniáját hallhatja. A több mint száz muzsikust felvonultató szimfónia Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával a Ránki Dezső által játszott Beethoven Emperor zongoraversenyét is bemutató koncert záróakkordja lesz.

Frédéric Chopin II. zongoraversenye a többszörös díjnyertes argentin zongoraművész, Nelson Goerner tolmácsolásában lesz hallható 2021 januárjában, majd Peer Gynt titkait fedi fel Gilbert Varga és a Pannon Filharmonikusok.
A Világhíres magyarok címet viselő hangversenyen két világhírű magyar találkozik: a Bartók Béla nagyon ritkán hallható Cantata profanája mellett napjaink egyik legsikeresebb magyar zeneszerző-karmestere, Eötvös Péter Sirens´Song című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a szerző vezényletével, Jang Szung-Von gordonkaművész közreműködésével.

A sorozat záróestjén, 2021 májusában a sokak által Oscar-díjas filmzeneként ismert The Red Violin Hegedűverseny Elina Vähälä-val hangzik fel. A koncerten, amelynek dirigense Bogányi Tibor, Bernstein és Dohányi művei is elhangzanak.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail