Az Impresszió témája a Pilisi Parkerdő és a fekete gólya

Az Impresszióban Bálint Edina Mészáros Péterrel, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjével beszélget, elsősorban annak okán, hogy ismét megjelent a fekete gólya a Valkói Erdészet területén

A Pilisi Parkerdő Zrt. élőhelyfejlesztési programjának és a természetközeli erdőgazdálkodásnak köszönhetően a Parkerdőben több helyütt is megtelepedtek a fekete gólyák. Május elején egy vadkamera rögzítette ezt a fokozottan védett madarat a Valkói Erdészet területén, ahol régebben költött, most pedig újra megjelent.

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött a területen, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. Fekete gólyát legutóbb tavaly figyeltek meg – csupán néhány esetben – egy Gödöllőhöz közeli mocsaras részen. A madár most viszont visszatért a Valkói Erdészet által kezelt örökerdőbe, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával: Bag községhatárában, egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen elhelyezett vadkamera fotózott le fekete gólyát május első napjaiban.

 


Nyomtatás   E-mail