Az Esterházyak tortája és rostélyosa

Szinte mindenki szereti az Eszterházy tortát, ugye? A finom édesség, amelynek tésztája az eredeti recept alapján nem tartalmaz sem tojássárgáját, sem lisztet, valójában egy diós habcsók, amely több diós tészta rétegből és krémrétegből áll.

Ma már nagyon sok receptje ismert, de minden egyes Eszterházy-torta receptet összeköti az, hogy liszt nélkül készül a tésztája. Másik megkülönböztető jegye, különleges, egyedi díszítése, tetején fondanttal amit olvasztott csokoládéval egyedi mintára díszítenek.

1

A legtöbb nagyon ismert étel, ital a receptet összeállító mesterről, vagy olyan hírességről kapta a nevét, akinek a kedvence volt. Ebben az esetben az utóbbiról van szó, az Eszterházy torta ugyanis az Osztrák-Magyar Monarchiában vált kedveltté egy Esterházy hercegnek köszönhetően. A források eltérnek abban, hogy vajon Esterházy Pál Antal vagy Esterházy Miklós lehetett az édesszájú híresség, de kétségtelenül az előkelő, művészetpártoló, politikailag befolyásos családban volt nagy kedvenc. A tortát nagy valószínűséggel mégicsak a Galántai herceg, Esterházy Pál Antal számára készítették a XIX. században, aki egyébként a király személye körüli miniszterként és Sopron vármegye örökös főispánjaként igen magas körökben mozgott, szerette a társasági életet és nagy ínyenc hírében állt.

herceg Esterhazy2

Esterházy Pál Antal

Szintén az Esterházy családhoz kapcsolja a gasztrotörténelem az Eszterházy- rostélyost is. Itt is megoszlanak a vélemények, vajon Pál Antal vagy Miklós volt a torkosabb? Erről Gundel Károly is megemlékezik egy 1934-es szakácskönyvben, amely szerint, az MTA tagja, londoni nagykövet, az 1848-as Batthyány kormány tagja, Esterházy Pál Antal imádta ezt a különlegesen elkészített, marhahúsételt, más forrás szerint viszont, Miklós, Mária Terézia testőrségének kapitánya tett híressé.

crop 201608151546 rostbratenesterhteller cth kochwiki.org

Bárhogy is volt, annyi biztos, hogy az Esterházyaknak a mai Burgenland területén volt rezidenciájuk, és a torta meg a rostélyos a kismartoni és a fertődi kastély pezsgő életéhez köthető. S vajon kinek köszönhető, hogy a recept és az ízek eljutottak a Monarchia minden részébe?

A legenda szerint, a torta esetében Franz Sacher cukrászmester volt a közvetítő, aki akkoriban, már túl a Sacher tortával szerzett hírnéven, az Esterházyak cukrásza lett a Fertő-tónál, s később számos nemesi családdal állt kapcsolatban. S az Eszterházy-rostélyos? Az eredeti recept szerint, csakis marha rostélyosból, hátszínből, zöldségekkel készül kapribogyóval, borral, citromlével ízesítve készülhet, s tészta köret, zsemlegombóc illik hozzá. Kinek köszönhetjük, hogy fennmaradt a recept? Az Esterházyak névtelen, de zseniális szakácsának mindenképpen….

forrás: 12345

 Nyomtatás   E-mail