Az első Erzsébet-kori színház maradványaira bukkantak

London legkorábbi színházára bukkantak egy építkezésen. A feljegyzésekből már ismert Red Lionról (Vörös Oroszlánról) úgy vélték, ez lehetett az első Erzsébet-kori színház, amelyet kifejezetten előadások céljából építettek, helyszíne azonban régóta vitatott volt.

Faszerkezeteket, tárgyakat és épületelemeket találtak egy whitechapeli ásatáson az elmúlt évben. Stephen White régész különleges felfedezésnek nevezte az eredményeket – számolt be róla a BBC.com. A Red Liont az ismeretek szerint 1567 körül építtette John Brayne, aki később a schoreditch-i The Theater építésében is részt vett 1576-ban.

red lion 2

A régészek 2019 januárjában fogtak hozzá egy téglalap alakú, 144 gerendából álló faszerkezet feltárásához. Emelvények vagy galériaülések létére utaló lyukakat is találtak a szerkezet körül. A leletek helye 12,3 méterszer 9,3 méteres területet foglal magába, mely megfelel egy írásos emlékben a Red Lionnal kapcsolatban említett méreteknek. „Közel 500 év elteltével talán végre megtaláltuk az Erzsébet-kor hajnalát jelképező Vörös Oroszlán maradványait” – mondta White.

red lion 4

A kutatás során a feltárt terület északkeleti sarkában olyan 15–16. századi épületek nyomait is megtalálták, amelyeket a következő 100 évben továbbfejlesztettek. A szakértők szerint ezek a Red Lion fogadó részei lehettek, amelyet egy közeli tanyából alakítottak ki. Két sörpincét, korsókat, üvegeket és fémkupákat is felfedeztek a maradványok között.

red lion 6

forrás: MTI 


Nyomtatás   E-mail