Ausztriában sok színház megnyitja kapuit

Először a kicsi és a közepes méretű színháznak nyitnak meg, az egészség védelme érdekében, lépésenként vezetik be az enyhítéseket.

 

Május végén újranyitnak a kis és a közepes színházak Ausztriában – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter és Werner Kogler alkancellár. Elmondtán: továbbra is az egészség védelme áll az első helyen, ezért a kulturális szektorban is csak lépésenként történhet az újranyitás.

raimund theater zuschauerraum

Raimund Theater

Az egészségügyi miniszter arról is beszélt, hogy a nyitás kizárólag szigorú óvintézkedések mellett lehetséges; ugyanakkor nem lesz egyszerű megtalálni a megoldást a kórusok, a filmkészítők számára. Az országban május 29-től ismét lehetővé teszik a legfeljebb százfős rendezvények, valamint színpadi próbák, filmfelvételek megtartását, július 1-jétől pedig 250 főre emelik az engedélyezett létszámot. Anschober kiemelte, hogy ezzel egy időben, ugyanezekkel a feltételekkel nyithatnak ki júliustól a mozik is. Augusztustól már 500-an is részt vehetnek egy rendezvényen, sőt, ekkor már különleges biztonsági intézkedések mellett nagyobb, ezerfős események megrendezésére is van lehetőség – magyarázta Anschober.

osztrák színház 2

Hofburg

A rendezvényeken úgynevezett „koronavírus-megbízott” is jelen lesz, aki felügyeli a szabályok betartását, és kapcsolatban áll majd a hivatalokkal. A részletes tervet a közeljövőben dolgozzák majd ki a kulturális szféra szereplőinek a bevonásával. Werner Kogler aláhúzta: sokkal több mindenre van lehetőség, mint amit nem sokkal korábban remélni mertek volna. Hozzátette ugyanakkor: együtt kell megtanulniunk, hogyan tudják „kijátszani” a vírust. A kulturális élet újranyitása nem egyszerű, mivel „szűk termekben sok ember van jelen egyszerre” – tette hozzá.

Közben bejelentette lemondását Ulrike Lunacek kulturális és művészeti államtitkár. „Nem volt több esélyem” – jelentette ki a politikus, nemrég ugyanis több művész is bírálta, egyebek mellett a kulturális intézmények szerintük kései újranyitása miatt. Nemrég több ismert osztrák művész is csatlakozott ahhoz az online petícióhoz, amiben segítséget kértek a művészek számára. Az ismert kabarészínész, Lukas Resetarits pedig a Facebook-oldalán tiltakozott, amiért a politikai döntéshozók szerinte méltatlanul bánnak a kulturális élet szereplőivel.

lukas r

Lukas Resetarits

Közben a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetése jelezte: lehetségesnek tartja, hogy az óvintézkedések betartása mellett, a korábbi évekhez képest eltérő módon is megtartsák a fesztivált. Wilfried Haslauer (ÖVP), Salzburg tartományi vezetője arról tájékoztatott, hogy az esemény programját jelentősen lerövidítik.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail