Antoni Gaudí, Barcelona szerelmese

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet (1852 - 1926), azaz,Gaudíkatalán építész, 168 éve, ezen a napon született. Korai épületeire jellemző a mór, majd a gótikus stílus, arab-perzsa illetve francia neogótikus elemei, ám jellemzően az organikus építészet képviselője. Egyes szakírók ezt „katalán modernizmusnak” nevezik. Legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat, sőt, míves csempéket is.

Tanulmányaira nagy hatással volt az angol John RuskinLegismertebb épülete a Sagrada Família temploma: a keleti szárny 1891 és 1900 között, a nyugati szárny már posztumusz, 1954 és 1985 között épült. Ma is emelkedő tornyai közül a legmagasabb (az eredeti tervek szerint) 170 méteres lesz. A mai építészek a spanyol polgárháború egyházellenes anarchista katalán partizánjai által összetört és a legkorszerűbb eljárásokkal rekonstruált, eredeti makettek és a felgyújtott laboratóriumában megmaradt tervfoszlányok alapján folytatják a zseniális művet, amit a művész halálának centenáriumára akarnak befejezni.

Ahogy még magát az organikus építészetet sem értette meg a 20. század, úgy ez a templom is a jövő temploma lesz. Ahogy maga Gaudí mondta: „Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.” 1863-tól az Escuelas Pias de Reus (a reusi egyházi középiskola) növendéke lett. 1867-ben adta ki El Arlequín néven kézzel írt, sokszorosított lapját, amelynek rajzait is maga készítette. Egy év múlva édesapjával Barcelonába költözött, és építészeti előkészítő tanfolyamra járt az Institut d' Ensenyament Mitja intézetben.

1873-ban kezdte meg építészeti tanulmányait az Arquitectura de la Escuela Provincial de Barcelona (a barcelonai építészettudományi iskola) intézetében. Megismerkedett Eusebi Güell i Bacigalupi gróffal, aki több munkájának lett később megrendelője. El Manuscrits de Reus néven építészeti lapot indított. 1882-ben lerakták a Sagrada alapkövét, a következő évben főépítészévé őt nevezték ki. Az eredeti tervek koncepcióját jórészt megváltoztatta.

gaudi mosaic walls

Antoni Gaudí szakmai pályáját egyetemi tanulmányai alatt kezdte, miközben már számos, Barcelonában kiemelkedő építész (pl. Joan MartorellJosep FontserèFrancisco de Paula del Villar y LozanoLeandre Serrallach és Emili Sala Cortés) műszaki rajzolójaként dolgozott, hogy fizetni tudja tanulmányai költségét. Josep Fontserével elég régi volt Gaudí kapcsolata, mivel annak családja szintén Riudomsból származott, így már korán megismerkedtek. Annak ellenére, hogy nem volt építész diplomája, a barcelonai városháza megbízta Fontserét a Parque de la Ciudadela beépítésével, ami 1873 és 1882 között zajlott. 1906-ban költözött be édesapjával a Güell parkban lévő házba (Casa de Gaudí)

gaudi architecture

Hitvallása volt, hogy igazán a természetből lehet tanulni, nem a könyvekből – ez minden egyes remekművén meglátszik. Hét épülete ma már az UNESCO Világörökség részévé vált. Munkássága örökérvényű; és hatással van minden professzionális és feltörekvő építészre. 1926. június 7-én Gaudít elgázolta egy villamos és három nap múlva meghalt. Június 12-én temették el pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájában.

Gaudí leghíresebb épületei

Güell Park

A gyönyörű parkot, tele Gaudí alkotásaival Eusebi Güell megrendelőről nevezték el. Az épületek, amelyek számos közös elemen osztoznak, mint például a dekoratív, színes üvegmozaikok, vagy a tört üvegek, magas oszlopok és hullámvonalak, amelyek a láva folyását illusztrálják, valóban lélegzetelállítóak, köszönhetően többek közt vidám, de különösen eredeti színeiknek. A széles lépcsősor a száz oszlop szentélyéhez vezet, ahol többek között a mennyezet csodálatos mozaikaiban gyönyörködhetünk. A cseppkövekre hasonlító oszlopok száma 87 darab - a parkot egy nagy terasz uralja, amely ezekre az oszlopokra épült. A teraszt Gaudíra jellemző mozaikok díszíti, melyek itt végül padokká állnak össze.

2. Sagrada Família

A híres Sagrada Família az építész életének legmonumentálisabb alkotása mellett Barcelona ikonikus és uralkodó épülete. A munkálatok 1882-ben kezdődtek, de a mai napig sem fejeződtek be. A legutóbbi becslések szerint 2026-ra fog elkészülni, de hogy ez a dátum végül tartható lesz-e, és ha igen, milyen végeredményt jelent majd, az csak akkor derül ki. A székesegyház keresztény szimbólumokkal gazdagon díszített, 28 tornya a különböző szimbólumokkal, a kiálló elemekkel és a boltívekkel folyamatosan le fog nyűgözni – természetesen nem csak kívülről, hanem belülről is. Ez az egyedülálló, mesebeli látvány valóban lélegzetelállító, ezért az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

3. Casa Milà, avagy a Kőbánya

Ezt a figyelemre méltó épületet, más néven a La Pedrerat, avagy Kőbányát, Gaudí Pere Milà i Camps kereskedő megrendelésére tervezte. Az épület mészkőből épült, az érdekes homlokzat tökéletesen utánozza a követ annak minden formájával és szabálytalanságával, ami talán kicsit bizarr, de csodálatos hatást eredményez. Egyenes falat szinte nem is találni. A lakóház két apartmanból és a Gaudí múzeumból áll.

4. Casa Calvet

Az ötemeletes házat Gaudí Calveta textilgyáros részére építette. A projekt megvalósítása során Gaudí itt magához képest a földhöz ragadt, a házat az építész egyik legkonzervatívabb alkotásaként tartják számon. Itt nincsenek vad ívek, hullámos vonalak vagy mozaikok. Ez annak köszönhető, hogy a ház egy híres, elegáns környéken található, ahol nem volt hely a túl merész ötletek megvalósításához.

5. Casa Batlló

A koponya alakú erkélyek és a különleges, kiálló ablakok miatt erősen kritizálták az épületet, ami mára Európa egyik legkülönösebb és legellentmondásosabb épülete lett. A Csontok háza - mert így is nevezik -, a mai napig egyszerre sokkoló és lenyűgöző látványt nyújt. Az első emelet, amely egykor a tulajdonosoké volt, szabadon látogatható, de a többi emeleten már magánlakások kaptak helyet. Fő jellemzője az összes Gaudí épület közös ismertetőjegye, a tört üveg és az üvegmozaikok. A tetőn sárkányfejek és tornyok találhatóak.

6. Casa Vicens

A Casa Vicens szecessziós épülete Gaudi első fontos munkája volt. A kerámiagyár tulajdonos Manuel Vicens gazdag családjának tervezte. Ez tükröződik a homlokzat díszítésében, ahol színes kerámia csempét használt, sakktábla stílusban megformált virágos mintával.

7. Güell Palota

A 19. században a híres La Rambla barcelóniai negyed közelében nevelkedett Eusebi Güell. A Güell-palota több építészeti stílus jegyeit viseli magán, a gótikustól kezdve a szecesszión át egészen az iszlámig. Viszonylag komor hatást kelt 20 egyedi, tört kerámiával és színes üveggel díszített kéménye, amely az építész egyik névjegyévé vált.

8. El Colegio Teresiano

Az 1880-as és 1890-es évek fordulójából származó kollégium nem a megszokott Gaudí-projekt. 1889 márciusában, nem sajátjaként, már folyamatában vette át a munkát, amit egy évvel később sikeresen be is fejezett. A kollégium nem különösebben népszerű a turisták körében, mert nem rendelkezik a Gaidítól megszokott, gazdag dekoratív elemekkel vagy színes mozaikokkal, hiszen megjelenését nagyon meghatározta a szerény belső és a szűkös pénzügyi keretek.

9. Bellesguard

Egy másik, nem igazán ismert Gaudí mű a Bellesguard, vagy más néven Torre Bellesguard. Ez a gyönyörű és érdekes épület úgy néz ki, mint egy középkori vár, amely szintén megihlette Gaudít. A legimpozánsabb a zseniális építész kedvence, a tető, ami egy sárkányfejre hasonlít. A magántulajdonban lévő háznak nemcsak a gyönyörű belső tereibe, de az épület tetejére is felmehetsz és élvezheted a pompás barcelonai kilátást.

10. Casa de los Botines

A neogótikus, öt emeletes palota nem Barcelonában, hanem Leónban található. Eredetileg gazdag üzletemberek üzleti- és lakótelepeként szolgált, majd később az épületet a spanyol Caja España biztosító alakította át igényeinek megfelelően. Az építész eredeti szándéka az volt, hogy a palota egy középkori kastélyt idézzen, ez szerencsére nem változott.

forrás: Iveta Zouharevá/Invia


Nyomtatás   E-mail