Albrecht Dürer a bécsi Albertina Múzeumban

albertina.at

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítást rendeznek Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adják kölcsön.

A kiállítás középpontjában Dürer rajzművészete áll. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt, a tárlaton látható rajzok és nyomatok egy része azonban más múzeumokból érkezik. Egyebek mellett a firenzei Uffizi képtár tucatnyi képet ad kölcsön, köztük az 1504-ben készült Királyok imádása című művet; a madridi Pradóból, valamint a berlini Gemäldegalerie gyűjteményéből pedig két portré látható a mestertől. A londoni Nemzeti Galéria két festménye is gazdagítja a tárlatot.

Az Albertina legutóbb, 2003-ban megrendezett Dürer-kiállítása félmillió látogatót vonzott. Az új gyűjteményes tárlatot január 6-ig lehet megtekinteni.

(forrás: MTI)

 


Nyomtatás   E-mail