A világ egyik legszebb lova, Frederik, a fríz ló

A legszebbnek tartott fríz lovak őseit az elsők között háziasították Európában. A II. században, a Hadrianus római császár idején szolgáló fríz katonákkal már ezek a lovak is részt vettek a nagy-britanniai hadjáratokban. A fríz lóállományt a 16 - 17. században andalúz ménekkel keresztezték, ennek köszönhető, hogy a fajtát ma a melegvérűek között tartják számon.

A fajtát, az andalúz hatás ellenére, főként a mezőgazdaságban hasznosították, de a frízek a spanyol hatás következtében egy idő után túl könnyűvé váltak ahhoz, hogy továbbra is érdemes legyen őket a gazdaságban dolgoztatni. Ekkor már elterjedt az ún. groningeni fajta is, amely kiváló munkaló volt. A fríz emiatt majdnem kihalt az 1900-as évek elején: mindössze három fedezőmén maradt meg. A gyönyörű feketék kedvelői azonban sikeresen regenerálták a frízt, és az 1900-as évek második felében a fajta addig ki nem használt tulajdonságai is előtérbe kerültek.

frederik 3

A szögletes alkat a legjellemzőbb: a fríz ló máig megőrizte fajtája ősi jellegzetességeit, kitartását és kiegyensúlyozottságát. Testfelépítése, robusztus megjelenése lenyűgöző, ugyanakkor, a betegségekre, huzatra, nagyon érzékeny lófajta. Dinamikus a mozgása, ívelt és büszke a nyaka, fejlett, széles mellkasa és erős, hosszú vállai vannak. A far csapott, a mar kidomborodó, a fej hosszú, nemes. A szemek nagyok és élénk pillantásúak, a fülek mozgékonyak, finom szabásúak. A sörény és a farok szőre sűrű, hosszú, enyhén hullámos, ritkítani vagy befonni csak ritkán szokták. A végtagok rövidek, erősek, jó csontozatúak. Hosszú, sűrű bokaszőre van, a paták kemények és jól formáltak. Megsínyli a (gyakori) ló, lovas, élőhely változást.

A fríz lovat szárazföldön és tengeren egyaránt szállították az északi-tengeri kikötőkből sok más vidékre. Rokonsága a dales pónival és fell pónival szembetűnő. A tőle származó angol lovon keresztül hatott az angol „nagy lóra” (great horse) és a mai shire-ra, de felhasználták új fajták tenyésztésénél is, főleg Németországban és Norvégiában: az oldenburgi, a württembergi és a døle lovaknál.

A fajta egyedei ragaszkodnak az emberhez, mégis rosszul viselik a büntetést: nem ritka, hogy hónapokig nem nyerik vissza a bizalmukat, ha bántják őket. Egygazdás ló. A gazdáját mindenen keresztülsegíti, vigyáz rá, nagyon ragaszkodik hozzá. Ha jól bánnak vele, nagyon hálás, gazdája hangját bármikor felismeri: hangos nyerítéssel üget, illetve vágtázik hívójához. Tökéletes díjlovaglás céljából.

frederik 2

A fríz ló feltűnő jelenség: egész teste korom fekete, és a szőre olyan fényes mintha lakkozták volna. Sűrű, hosszú sörény és farok egészíti ki az összképet. Szépségét már-már kötelező mutogatni, ezért nagyon kedvelt a bemutatókon. Vörös és fehér kiegészítőkkel fekete színe még jobban kiemelhető.

Mivel a Holland Egyesület koordinálja a fríz lovak tenyésztését az egész világon, minden egyes tulajdonosnak illetve tenyésztőnek egyesületi tagnak kell lennie, ugyanis, a folyamatos minőségkontrollnak ez alapfeltétele. A zárt tenyésztést jól példázza, hogy az egész világon megközelítőleg száz holland fríz tenyészmén van. Ezek az állatok egy nagyon szigorú több hónapos vizsgán esnek át melyben a küllem, a mozgás, a teljesítmény és egyben a habitus is bírálatra kerül.

A világ egyik legszebb lovának tartott Frederik óriási rajongótáborral rendelkezik, a Facebook-on is több százezres nézőközönsége van. A ló gazdája az amerikai Ozark-hegységben található Pinnacle Friesians állattartó vállalkozás. A mént Hollandiából szállították az Egyesült Államokba. Frederik egy nagyon ritka lófajta, és számos díjat sikerült már bezsebelnie lélegzetelállító külsejével, sörényével és ragyogóan csillogó fekete szőrével.

frederik 1

Frederik, the Great a világ egyik leggyönyörűbb állata, akit az emberek többsége úgy ír le, mint az erő, az elegancia, a szépség és a nemesség megtestesítőjét.

Frederik olyan ősöktől származik, akik egyrészt erősek voltak, másrészt pedig hatalmas ügetésük volt. A csodálatos állat egy nagyon ritka fajta, apja egy atlétikus mén, anyjának az apja egy gyönyörű testfelépítésű jószág, temperamentumos és a munkában is igen készséges. 

Frederik már az egész világot meghódította, regisztrált mén, aki megkapta a 1st Premie minősítést is.
frederik 5

A csodálatos állat 100 százalékban fekete színű, már ez is nagyon nagy ritkaságnak számít, a beltenyésztettség aránya rendkívül alacsony, mindössze 1,17 százalék. 2007-ben díjlovaglásban szerzett elismerést Kaliforniában, díjlovaglásban már a 4. szintig képzett, de még mindig folyamatosan képzés alatt áll. A csodálatos paci hihetetlenül kedves, jellemezték már úgy, hogy egy „labrador patákkal”. Szerencsére utódai is vannak, akik öröklik a magasságát, a kedvességét, nem mindennapi felépítését, teljesítményét, és a hihetetlenül erős fekete gént.

forrás: 12345


Nyomtatás   E-mail