"A vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában" rangos elismerést nyert

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika, a Vad Balaton, a Vad Kunság és a Vad Szigetköz alkotóinak új filmje, a Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című ismeretterjesztő film rangos elismerést nyert.

Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr természet és az ismeretterjesztés iránti érdeklődése először amatőr természetfotósként, később természetfilmesként mutatkozott meg. Feleségével, Bagladi Erikával 2000-től kezdtek komolyabban foglalkozni ismeretterjesztő filmek készítésével: eleinte túrákkal, kirándulásokkal egybekötve, a Dunai-ártérről vagy a Tátra hegységről.

2011-ben kezdték meg természetfilmek és természetvédelemmel foglalkozó televíziós produkciók gyártását. Mosonyi Szabolcs munkáit számos külföldi és hazai televíziós csatorna sugározza, filmszínházak vetítik, illetve több tucat fesztiváldíjjal jutalmazták. Fő szakterületük a Kárpát-medence élővilága. A közel másfél évtizedes tapasztalattal rendelkező alkotók számos hazai és nemzetközi természetvédelmi szervezettel, tudományos intézettel és televízióval állnak kapcsolatban.

2020. március 26-tól a WWF Magyarország ajánlásával érkezik országszerte a mozikba Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika, a Vad Balaton, a Vad Kunság és a Vad Szigetköz alkotóinak új természetfilmje, amelyben az alkotópáros korábbi filmjeire is jellemző, lélegzetelállító képsorokon tárulnak fel az Északi-középhegység folyóvölgyei, mély szurdokai, napfényben fürdő bércei, ködbe vesző hegyoldalai és gazdag élővilága.

A különleges technikai megoldásokkal készült, látványos és részletgazdag 4K felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilm intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben mutatja be az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát az avarszinttől a lombkoronáig. A filmbéli „fantom” nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban.

Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók és a hegyi kérészek párzásának ritka pillanata. A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában a 2020-as Magyar Mozgókép Szemlén elnyerte a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó Magyar Filmdíjat.

Fontos információ, hogy a film március 26-ra tervezett bemutatója a rendkívüli helyzet miatt egy későbbi időpontra tolódott!

forrás: Pannonia

 

 

 


Nyomtatás   E-mail