A sevillai borbély, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A sevillai borbély című operát anápolyi Teatro Argentina impresszáriója, Sforza-Cesarini rendelte meg 1815-ben. A szövegkönyvet Rossini javaslatára Cesare Sterbini írta, de Rossini is aktívan részt vett a libretto kidolgozásában. A téma nagyon népszerű volt a korban: 1782 és 1816 között legalább négy feldolgozását ismerjük, köztük a szintén nápolyi Paisiello és Mozart változatát. A darabot, amit a szerző saját bevallása szerint mindössze tizenhárom nap alatt írt meg, 1816február 20-án mutatták be.

 

A bemutatót Paisiello hívei – és számos más szerencsétlen körülmény – látványos bukássá tették. A második előadástól kezdve azonban, a darab sikeres lett, bár a farsangi szezon lejárta miatt, a művet mindössze egy hétig játszották. Amikor a darab öt év múlva visszatért Rómába, már egész Itáliában diadalt aratott. Beethoven állítólag azt mondta Rossininek bécsi találkozásukkor 1822-ben: „Adjon nekünk még sok Borbélyt!” A mű egy kutatás szerint, az ötödik leggyakrabban játszott opera az Amerikai Egyesült Államokban.

Minden idők legismertebb intrika-operája, Rossini félreértésekben és fordulatokban bővelkedő kétfelvonásos vígoperája az opera buffa legkiemelkedőbb darabja, a könnyedség és a vidámság esszenciája, most sztárénekesekkel érkezik a Margitsziget nagyszínpadára és két estén is felejthetetlen pillanatokkal ajándékozza meg a Budapesti Nyári Fesztivál közönségét.

A slágeropera a különleges játszóhely legjobb hagyományainak szellemében, olyan világsztárokkal kerül színre, mint az izgalmas olasz mezzoszoprán díva Annalisa Stroppa, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította a világ nagy operaszínpadait

Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, a sármos Giorgio Caoduróval

Beaumarchais hősét Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná, a furfangos Figaro-történet ismertsége pedig a mű 200 éves története során messze túllépett az operakedvelők körén. Békés András egykori operaházi rendezését a bemutató idején a kritika frenetikusnak nevezte és nagyon szerette „a finom emberi megfigyeléseket az abszurdig felpörgető előadás”-t. A Margitszigeti Színház és az Operaház előadása Kovalik Balázs 2009-es rendezésén alapul.

sevillai 00809

Augusztus 7-én, pénteken este és augusztus 9-én, vasárnap este 8 órától, olasz nyelven, magyar felirattal, két felvonásban, három órás időtartamban, egy szünettel láthatja a közönség a legnépszerűbb Rossini operát a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Cser Ádámvezényletével, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Klasszik Rádió pedig ezúttal is játékot hirdet, a kérdéseket napközben hallhatják az Intermezzoban. A válaszokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk. Egy szerencsés hallgatónk pedig, az augusztus 9-i előadásra nyerhet páros belépőt, amelyről emailben értesítjük. A nyeremény a Margitszigeti Szabadtéri Színpad pénztárában vehető át.

forrás: www.szabadter.hu

 


Nyomtatás   E-mail