A Rutkai Bori Banda új mesekönyve és lemeze, a Zsebtenger

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékában ma Rutkai Bori olvasott fel egy részletet nemrég megjelent mesekönyvéből, a Zsebtengerből. Rutkai Bori képzőművész, énekes, zeneszerző, mese- és dalszövegíró, a Magyar Iparművászeti Egyetemen végzett. Számos zenekarban énekel, gyerekzenekara a Rutkai Bori Banda, ami a 2009-es Vacka Dalokkal vált népszerűvé.

Bori és a zenekar első gyereklemeze 2009-ben készült el Hébe-Hóba Banda: Vacka dalok címmel a Kossuth Rádió megbízásából a Vacka Rádió című hangjátékhoz.

2014-ben jelent meg a Sárkányjárgány című könyv és lemez, amely már Rutkai Bori Banda néven, Bori dalszövegei alapján készült. Ezzel a képzeletbeli közlekedési eszközzel járták be a zenebirodalom közeli és távoli tájait, utasaikkal bebarangolták szinte az összes földrészt, sőt még a világűrbe is kirándulást tettek, miközben a Sárkányjárgány számos gyerek és szülő „házi kedvence” lett.
 
 
A 2016-ban a Pizsamátor dalai folytatták a bulizós kaland-dalok sorát. A Pizsamátorok köztünk vannak és bármivé képesek átváltozni; hol kalózok, hol bunkerépítők, máskor porszívó szelídítők, piciklis artisták, balatoni indiánok, vagy éppen a Rizibizi Diszkóban halandzsázó maharadzsák. Ahogy átváltoznak a Pizsamátorok, úgy töltődnek fel varázslattal a hétköznapi történések, színeződnek ki a családi élet megszokott eseményei.
 
 
A Hóváró című válogatáslemezre 2017 decemberében a zenekar a már korábban megjelent téli dalait gyűjtötte össze. A táncos nóták megidézik a téli tájat és a téli napokat, amikor a hó szitál, a szánkó száll, amikor a dal szárnyán repül a Hócsalád. A csillagtitkos éjszakákat, mikor nyílik a dió- és narancshéj, amikor a távoli hegyek felől egy piros ruhás, titokzatos vendég érkezését várjuk.

2018-ban a zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők még távolabbi, űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták, sutyorognak a Qpi-szigetek varázsénekei, kinyílnak a dzsungelszerenádok pirosló hangszirmai. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek. Az Űrdöngölők 2019-ben az év hazai gyermekalbuma kategóriában Fonogram-díjat nyert

Most pedig itt van a Zsebtenger mesekönyv és lemez, két külön kiadvány. A Zsebtenger 17 mesét, sőt, hozzájuk tartozó recepteket, játékot, feladványokat is tartalmaz. A Zsebtenger című CD-n pedig a Zsebtenger partjára utazhatunk egy táncos-bulis vakációra. Dalról-dalra bebarangolhatjuk a kukutyini elvarázsolt tájakat. Vándorrock visszhangzik a sziklákon, sellők szambáznak a strandiszkóban, a Hosszúfejű Királyfi keresi párját a palota rózsalabirintusában. A Zsbtenger mesekönyv és CD bemutatója ezen a héten szombaton délelőtt a Bartók Pagonyból lesz élő közvetítés formájában, Az online programban közös kézműveskedés, játékok, beszélgetés egyaránt lesz Rutkai Borival, aki dedikálja is a lemezt és a könyvet, ha valaki elsétál a Bartók Béla úti Pagonyhoz. 

A Klasszik Rádió hallgatói pedig már most játszhatnak, a mai kérdés:

Mit csinál Küklopsz az álmokkal Rutkai Bori Zsebtenger c. meséjének felolvasott részletében?

varázsütésre valóra váltja az álmokat

látja és megfejti az álmokat

megszünteti az álmokat

 

A válaszokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címfre várjuk, a nyeremény pedig egy csodás Pagony könyvcsomag! 

 

Forrás: https://rutkaiboribanda.wixsite.com/rutkaiboribanda

 

 

Nyomtatás   E-mail