A New York-i MET 2020 utolsó napján indítja évadát

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évadának kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt. A háromhónapos halasztás mellett az operaház tervezi egyes előadások időtartamának lerövidítését is, a teljes őszi szezon elmaradása miatt viszont pótlólagos időpontok kitűzését tervezik 2021 februárjára.

Az új évadot szilveszter este kezdik egy különleges gálával, amelynek részleteit később dolgozzák ki – közölte hétfőn Peter Gelb főigazgató, aki szerint a Met műsortervének „óriási szervezési bonyolultsága miatt” nem maradt más választása, mint az őszi előadások lefújása. Gelb szerint lehetetlen megkezdeni az operaszezont szeptemberben, a távolságtartási előírások közepette. „A társadalmi távolságtartás és a nagyopera egyszerűen nem egyeztethető össze” – mondta a főigazgató, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak a közönségről van szó, hanem a társulat egészségéről is. A Metben nem lehet elhelyezni egy zenekart egy árokban, intim közelségben a szereplőkkel és a kórussal a színpadon – mondta Gelb a New York Times-nak.

A halasztás miatt pótlás nélkül lefújták Verdi Aida című operájának előadását, amellyel szeptember 21-én indult volna az új évad, és elmaradnak Prokofjev A tüzes angyal című operájának novembertől tervezett előadásai is. Elmarad az a három őszi előadás is, amelyet az operaház online programja, az egyes filmszínházakban világszerte elérhető The Met: Live in HD számára rögzítettek volna. Az új körülményekhez igazodva megpróbálnak lerövidíteni egyes, különösen hosszú előadásokat: Händel Julius Caesar című operáját például a szokásos háromfelvonásos, 4 és fél órás helyett kétfelvonásos, 3 és fél órás változatban tartják meg.

Az új évad kezdetének elhalasztása miatt az Egyesült Államok legnagyobb előadóművészeti intézményének dolgozói még hónapokig kényszerszabadságon maradnak. A Met idő előtt, már március 11-én befejezte az előző évadot a New Yorkban elrendelt járványügyi rendszabályok miatt. Az immár több mint kilenchónapos kényszerszünet – amely a leghosszabb a 3800 férőhelyes, Lincoln Centerben működő 137 éves társulat történetében – csaknem 100 millió dollár bevételtől fosztja meg és megingatja pénzügyi stabilitásában az operaházat – írt a New York Times.

New York városa a tervek szerint már június 8-tól életbe lépteti a járványügyi lazítások első szakaszát, de az nem vonatkozik az élő előadóművészeti produkciókra. A színházak és a koncerttermek csak a lazítás végső, negyedik fázisában kezdhetik meg működésüket, amelynek időpontja még nem ismert. Peter Gelb főigazgató reményét fejezte ki, hogy decemberre megszületik „az orvosi megoldás” a koronavírus-válságra, lehetővé téve az operaház újraindulását.

forrás: MTI, www.metopera.org 


Nyomtatás   E-mail