A New York-i Broadway színházai idén már nem nyitnak ki

Idén már nem nyitnak ki a New York-i Broadway híres színházai – jelentette be a teátrumok szövetsége a koronavírus-járványra hivatkozva. Korábban abban reménykedtek, hogy a színházak már szeptembertől újra játszhatnak.

A színházi producereket és színháztulajdonosokat tömörítő szervezet szerint az előadások 2021 elején kezdődnek ismét. Thomas Schumacher, a szövetség elnöke közleményében arról írt, ennél hamarabb nem lehet biztonságosan játszani a teltházak előtt, ezer fős közönséggel, művészekkel és színházi dolgozókkal. New York más nagy kulturális intézményei, köztük a Metropolitan Opera és a New York-i Filharmonikusok is lefújták minden előadásukat az év végéig.

A metropolisz korábban az amerikai koronavírus-járvány egyik súlyos gócpontja volt, de a fertőzöttek száma már jelentősen csökkent. A város négylépcsős terv szerint akarja újraindítani az életet, ebben a művészetek és a szórakoztatóipari szektor az utolsó fázis lesz. Jelenleg a második fázisnál tartanak.

A Broadway fényei március 12-én aludtak ki, amikor Andrew Cuomo kormányzó betiltotta az 500 főnél népesebb közönséget vonzó rendezvényeket a járvány miatt. A karantén során ezrek veszítették el munkájukat, és dollármilliókra rúg a gazdasági veszteség is New Yorkban. A Broadwayn jövő májusban mutatják be Hugh Jackman főszereplésével a The Music Man című új musicalt, amelynek premierjét a járvány előtt idén októberre tűzték ki.

A Broadway eredetileg egy Wickquasgeck nevű csapás volt a sűrű bozóttal benőtt Manhattanen keresztül az amerikai őslakosok számára. Az ösvény összevissza kanyargott a mocsaras és sziklás vidéken a Manhattan sziget egész hosszúságában. Ahogy a hollandok megérkeztek, az ösvény egy csapásra a legfontosabb útvonal lett keresztül a szigeten a New Amsterdam-iak számára. A holland felfedező és vállalkozó, David de Vries említi meg először 1642-ben. A hollandoktól a „Heerestraat” nevet kapta. A 18. században a Wall Streetig tartott, ahonnan az Eastern Post Road halad tovább az East Side-on, és a Bloomingdale Road a sziget nyugati részén. A 19. században a Bloomingdale Road kiszélesített és kikövezett részét a „Boulevard”-nak hívták, de a század vége óta az egész utat Broadwaynek nevezik. 

Broadway színházak Manhattan legnagyobb színházai, azok a teátrumok, amik 500 vagy annál több férőhellyel rendelkeznek. Legnagyobb közülük a Gershwin Theatre több mint 1900 székkel. Ebben a színházban volt látható  többek közt a Hegedűs a Háztetőn, a Sweeney Todd és a Porgy és Bess. 2003 óta pedig egy kasszasiker, a Wicked a színház állandó szereplője.

A Gershwin-t követi a Lyric Theatre, ahol az Ifjú Frankeinstein-t, a Jézus Krisztus Szupersztár-t  és a Spider-man musical-t is játszották. 

forrás: MTI, adamboncz.blog.hu, 

 

 

 


Nyomtatás   E-mail