A nagy londoni galériák ismét fogadnak látogatókat

A nagy londoni galériák közül elsőként a National Gallery fogad újra látogatókat a koronavírus-járvány miatti leállás után: a brit nemzeti képtár július 8-án nyitja meg újra a kapuit – írja a BBC News.

Több másik intézmény is ismertette a terveit: a londoni Királyi Művészeti Akadémia – csökkentett nyitva tartási idővel – július 9-től, a Barbican galériája július 13-tól, a négy Tate múzeum július 27-től fogad ismét látogatókat. A brit kormány múlt héten jelentette be, hogy a múzeumok és galériák kinyithatnak, akárcsak a mozik, a pubok, az éttermek, a szállodák, a fodrászatok, a könyvtárak, a vidámparkok és az állatkertek.

A brit Nemzeti Képtárat (National Gallery) 1824-ben nyitották meg a köznek, gyűjteménye rohamosan gyarapodott, ma már több mint 2300 képet számlál. Klasszicista stílusú palotáját 18361838 között építették fel London szívében, a Trafalgar tér északi oldalán. Képeinek értéke vetekszik a párizsi Louvre, a madridi Museo del Prado és a szentpétervári Ermitázs gyűjteményével, bár ez utóbbiak mind királyi, illetve cári gyűjteményekből alakultak. A képanyagot a Tate Galériákkal és a National Portrait Galleryvel megosztva gyűjti, a National Gallery gyűjtőköre időben a 13. századtól 1900-ig tart.

A Tate hálózatot Henry Tate műgyűjtő hozott létre. A hálózatot jelenleg négy különböző múzeum alkotja, a Tate Britain, Tate Liverpool, a Tate St Ives, és végül, de nem utolsósorban a Tate Modern, valamint az ehhez kapcsolódó Tate Online, amelynek segítségével bárki bármikor megtekintheti a múzeum tárlatának egészét, valamint létezik egy letölthető applikáció az okostelefonokra.

Királyi Művészeti Akadémia (angolul: Royal Academy of Arts) művészeti intézmény Londonban. Székhelye a Burlington House épületében van. A Királyi Művészeti Akadémiát III. György brit király alapította, 1768-ban. A Királyi Művészeti Akadémia oktatással foglalkozik, és kiállításokat rendez. 1769 óta építész-, szobrász- és festőiskolát tart fenn. 1868-ban, fennállásának 100. évfordulóján kapta méltó mai épületét. Lord Burlington építtette magának saját tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, 1695–1743 közt. A házat és a hozzá tartozó kertet 1854-ben vásárolta meg az állam, majd ráépíttetett egy emeletet, és megtoldatta két szárnyépülettel, és terveztettek hozzá Sidney Smirk által egy viktoriánus homlokzatot. Jelenleg a Királyi Művészeti Akadémia az eredeti Burlington-ház épületrészben tevékenykedik.

A brit kulturális és művészeti intézmények többsége azonban nem él az újranyitás lehetőségével, sokuk nem tud ilyen rövid idő alatt alkalmazkodni a kormány által előírt biztonsági irányelvekhez. Az intézmények egy része, köztük a British Museum és a Természettudományi Múzeum még nem közölt pontos dátumot, de azt megerősítették, hogy egyelőre nem nyitnak ki. Néhány múzeum csak augusztustól vagy szeptembertől fogad újra látogatókat.

A National Gallery, a Tate, a Barbican és a Royal Academy minden látogatójának időpontra szóló jegyet kell majd váltania a belépéshez. Egyes intézményekben kötelező, másokban ajánlott lesz a maszkviselés. A biztonsági előírások között szerepel továbbá a távolságtartás is.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail