A MÜPA Zeneműpályázatára még várják a pályaműveket

Jelentős számú pályamű érkezett a Müpa Zeneműpályázatának első fordulójába. A fővárosi intézmény 15., jubileumi évada alkalmából meghirdetett tender ezzel nem zárult le, a zsűrik további négy zeneművészeti kategóriában november 11-ig várják a pályázók munkáit.

Az előzsűrizés folyamata a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében teljes mértékben online zajlott, a Müpa a magyar zenei élet kiválóságaiból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből, együttesvezetőkből, karmesterekből és karnagyokból álló, kategóriánként ötfős zsűriknek virtuális találkozókat szervezett.

müpazenemű202001

Az összesen 144 beérkezett pályamű összesítése alapján a tender eddigi legkedveltebb kategóriájának a kamarazenekari és kamaraszimfonikus műveké bizonyult, amelyből 24 darabot küldtek be, míg a szimfonikus zenekarra írt darabokból 18 érkezett. A kamaraopera, valamint a gyermek és ifjúsági kamaraopera kategóriák szintén igen népszerűek a komponisták körében, ezekből összesen 30 született, rockoperából és musicalből pedig 13 pályaművet küldtek be. Az elektroakusztikus zenei kategóriában 20 pályázati anyag érkezett.

müpazenemű02

A pályázatra eddig beérkezett munkák száma jó mutatja, hogy a Müpa kiírása megmozgatta a magyar zenei élet kreatív erejét, a pályaművek műfaji megoszlása pedig már most körvonalazza, hogy a zeneszerzők főként mely műfajokat érzik sajátjaiknak. Bízunk benne, hogy a pályázat félidejének hírei további zeneszerzőknek is motivációt fognak adni új pályaművek beadására a négy, még nyitott zeneművészeti kategóriában” – idézi a Müpa közleménye Káel Csabát, az intézmény vezérigazgatóját.

A Müpa továbbra is várja a pályázók munkáit a szóló- és kamarazenekari művek, a kórusművek, valamint a kis és a nagy jazzformációra írott művek kategóriáiban, amelyek beadási határideje egységesen november 11.

 

forrás: www.mupa.hu , Zeneműpályázat


Nyomtatás   E-mail