A legszebb európai sziget idén, Párosz szigete

A Travel + Leisure minden évben kiadja a World’s Best Awards névre hallgató listáját, amit több ezer tapasztalt utazó vélemény alapján állítanak össze az adott helyszín természeti látványosságai, strandjai, ételei, értékarányossága és az emberek barátságossága szerint.

Ami a legszebb európai szigeteket illeti, a görögországi Párosz végzett az élen, 2018 óta immár második alkalommal. Tavaly az Égei-tengeren található Mílosz kapta a képzeletbeli serleget, de idén újabb helycsere történt az élen és a kevésbé ismert, gyakran lenézett Párosz visszaszerezte a trónját, írja a Business Insider.

Ha valaki nem hallott még a szigetről, az egyáltalán nem véletlen, hiszen Pároszt rejtett kincsként óvják a görögök. Athénból pár órányi hajóúttal elérhető, de a szigetnek repülőtere is van.

Az aprócska sziget mindössze 200 négyzetkilométeres, de fehér homokos tengerpartjai, építészeti remekei, tradicionális falvai és sziklás tájai bőven tartogatnak élményt a turistáknak.

Egyik legnépszerűbb látványossága a negyedik században épült Panagia Ekatontapiliani templom, amit a görögök csak úgy ismernek, mint a százajtós templom.

A szigeten számtalan lehetőség van kirándulásra, sok barlang található itt, és rendszeresen koncerteket is tartanak a helyi parkban. A Travel + Leisure szerint Naoussa halászfalujában van Görögország egyik legszebb kikötője.

Sziget lévén természetesen a strandok is nagy vonzerőt jelentenek Pároszon, az egyik nagy kedvenc Kolymbithres névre hallgat, amely bámulatos kősziklák közé ékelődik.

Az éjszakai élet szintén Párosz mellett szól, Parikia és Naoussa sétálóutcáin hajnalig szórakozhatnak a turisták kulturált körülmények között.

Ami pedig az ételeket illeti: a helyi konyha a tengeri herkentyűket helyezi előtérbe, de úgy készítik el azokat, mint sehol máshol az országban.

forrás: sokszínű vidék


Nyomtatás   E-mail