A Fesztivál Akadémia Budapest idén augusztusban lesz

Az idei Fesztivál Akadémia Budapest koncertsorozatát augusztus 20. és 30. között tartják hatvan magyar művész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken.

A Fellélegzés címet viselő fesztiválon fellépő művészek mesterkurzusokat is tartanak országszerte, és a programsorozat új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon rendezik meg a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt. A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított kamarazenei fesztivál koncertsorozata augusztus 20-án kezdődik a Zeneakadémián. A fesztivál alapítóinak meghívására hatvan művész – ötven zenész és tíz színész – mondott igent Perényi Miklóstól és Ránki Dezsőtől Rados Ferencen és Boldoczki Gáboron át Baráti Kristófig és az Amadinda Ütőegyüttesig.

A teljes műsor június 24-én válik nyilvánossá, a jegyértékesítés július 1-jén kezdődik. A fesztivál valamennyi koncertjére egységesen 1000 forintos áron lesznek kaphatók a jegyek. Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak napi két, egyórás koncertet 18 és 20 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek, az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak. A fesztivált akkor is megrendezik, ha a nézők számát rendeletben maximálják, vagy megszabják a köztük lévő távolságot.

A fesztiválnak hagyományosan részét képezik mesterkurzusok és a 20 év alatti hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is. Az idén elmaradt hegedűverseny helyett a Fesztivál Akadémia Budapest új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon megrendezik a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a visegrádi négyek országaiból. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor, az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. A verseny különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

Bár nyilvános mesterkurzusok a járványügyi helyzet miatt nem lesznek a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a fesztivál szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

 


Nyomtatás   E-mail