A Bradford film-és cirkuszi plakátgyűjtemény rekord áron kelt el

A becsült ár háromszorosáért, 165 ezer fontért, közel 64 millió forintért kelt el a Bradford-gyűjteményként emlegetett eredeti film- és cirkuszi plakátgyűjtemény az angliai Surrey-ben.

A posztereket a bradfordi székhelyű W. E. Berry Ltd. gyártotta a Disney, a Rank, a Universal, a Columbia Pictures, a Paramount és az Ealing filmstúdiók számára az 1920-as évektől. A gyűjtemény értékét előzetesen 55 ezer fontra, azaz 21 millió forintra tették.

bradford 1

A BBC News szerint az árverésen a Fekete lagúna 1954-ben készült plakátját 22 ezer fontért vásárolták meg a becsült 2–4000 font helyett. Az 1955-ös Betörő az albérlőm című film plakátját pedig a becsült ár ötszöröséért, 8 ezer fontért vitték el. Alfred Hitchcock 1937-es, Fiatal és ártatlan című thrillerének poszteréért tízszeres árat, 4400 fontot fizetett egy vásárló.

bradford 6

Az Ewbank's Aukciósház közleménye szerint a vásárlók között film- és cirkuszrajongók, múzeumok és gyűjtők is voltak. Mint írták: a kézzel festett plakátritkaságok egyedi tervezésük miatt képviseltek különleges értéket a vásárlók számára.

bredford 5

A bradfordi céget 1888-ban alapították, de filmplakátokat csak az 1920-as évektől terveztek, amikor W. E. Berry kapcsolatba került a Paramount filmstúdióval.

bradford 7

A cég készítette A tíz parancsolat, a Twist Oliver (1948), a Folytassa a Khyber-szorosban, a Csillagok háborúja és a Flash Gordon filmplakátjait. De a Bertram Cirkusz posztereit és vasúttársaságok plakátjait is ők tervezték.

4

A vállalatot, amely egykor Anglia három vezető nyomdai cége közé tartozott, pénzügyi veszteségei miatt 2004-ben zárták be.

forrás: MTI/Papageno


Nyomtatás   E-mail