126 éve, ezen a napon adták el az első üveg kólát

 A világ legelső kólája a Coca-Cola volt, amit 1886-ban talált fel egy amerikai vegyész, s kezdetben gyógyszerként árulták.

dr. John Stith Pemberton gyógyszerész, az Amerikai Polgárháború idején szerzett súlyos sebet, amely állandó fájdalommal járt. Morfiummal próbálta enyhíteni szenvedését és hamarosan függővé vált. A következő években már a függősége megszüntetésére keresett megoldásokat, főleg ópiummnetes fájdalomcsillapítókkal. Az első receptje még egy alaszkai mérgező növénnyel készült, annak kivonatából alkotta meg a Dr. Tuggle's Compound Syrup of Globe Flower nevű készítményt. Azután jött a kokacserje, a „coca wine” amely -ahogyan neve is mutatja, kokainnal kevert bor. Ezzel a keverékkel kísérletezett tovább, benne kóladió és damiána kivonattal. A neve: Pemberton's French Wine Coca. Italát valószínűleg egy Angelo Mariani nevű korzikai vállalkozó hasonló összetételű és nagy népszerűségnek örvendő Vin Mariani-ja alapján keverte ki.

coca 10

Ebben az időben a drogfüggőség, a depresszió, és az alkoholizmus egyaránt jellemezte a háborús veteránokat, szinte elfogadott volt. Pemberton készítményét ráadásul nőknek, és olyan ülőmunkát végzőknek is hirdették, akik súlyos levertségben szenvednek. Amikor azonban 1886-ban, Atlanta Fulton megyéjében elfogadtak egy alkohollal szembeni mértékletességet célzó törvényjavaslatot, Pemberton arra kényszerült, hogy elkészítse a French Wine Coca alkoholmentes változatát. 

coca 9

Pemberton Willis E. Venable gyógyszertár tulajdonos segítségével tökéletesítette a receptet. Együtt megalkották az ital elkészítéséhez szükséges utasítás sort, amelynek lényege hogy a bázis szirupot szénsavas vízzel keverik össze. Pemberton ezután úgy döntött, hogy az italt nem gyógyszerként, hanem üdítőitalként árulja tovább.

Coca-Cola elnevezés ötletét Frank Mason Robinson, Pemberton könyvelője vetette fel, annak alliteratív hangzása miatt, ami akkoriban gyakori volt a boralapú gyógyszerkészítmények között. Av az ital két fő összetevőjére, a kóladióra, és a kokacserjére utal. AThe Coca-Cola Company az ital kokain tartalmával kapcsolatos félreértések miatt közleményt adott ki, amiben azt állították, hogy a név "jelentés nélküli, de játékos".

Coca Cola logo history 1

Szintén Robinson nevéhez fűződik a Coca-Cola kézzel írott logójának megalkotása is. A spenceriánus kézírásként is ismert írásmódot a 19. század közepén fejlesztették ki az Egyesült Államokban, és az akkori kor hivatalos folyóírásaként tartották számon. A vállalat logója, annak születésétől fogva összesen tíz jelentősebb módosításon esett keresztül, míg elérte a napjainkban használatos letisztult formáját.

Pemberton állította, hogy rengeteg pozitív egészségügyi hatással bírt az ital, többek között a fejfájás és a kimerültség, valamint, impotencia ellenszerének nevezte azt, ami nyugtató hatással van az idegrendszerre. "Finom, frissítő, felvidító, és élénkítő" italként reklámozta.

Az új ital első reklámja 1885május 29-én jelent meg az Atlanta Journal-ben. Az első nyolc hónap alatt napi átlagban kilenc adag Coca-Colát adtak el.

coca 6

Coca -Colát először 1886május 8-án adtak el az atlantai Jacob's Pharmacy gyógyszertárban.

coca 1

Az eredetileg gyógyhatású készítményként árult italt poharankénti öt centes áron árulták, mivel abban az időben Amerikában úgy vélték, hogy a szénsavas italok használnak az egészségnek.  1888-ra már három különböző cég gyártott Coca-Colát. 1887-ben a morfiumfüggő Pemberton cégének egy részét eladta Asa Griggs Candlernek, aki 1888-ban megalapította a Coca Cola Corporation-t. Ebben az évben Pemberton az ital értékesítési jogait másodszor is eladta, ezúttal J. C. Mafield, A. O. Murphey és E. H. Bloodworth üzletembernek. Mindezzel egy időben Pemberton fia, Charley Pemberton is elkezdte a termék saját változatát árulni.

1200px Coca Cola Tower and Guggenheim Building Atlanta Northeast view 20160717 1

A helyzet tisztázása érdekében John Pemberton kijelentette, hogy a Coca-Cola név tulajdonosa a fia, Charley, ám a másik két gyártó továbbra is használhatja a Coca-Cola receptjét. A Coca-Cola logója és az üdítőital korai hirdetései a Pemberton Chemical Company titkárának és könyvelőjének nevéhez Frank Mason Robinsonhoz fűződnek.

1888 nyarától kezdve Candler a saját kóláját Yum Yum és Koke néven árulta. Miután az egyik márkanév sem vált be, Candler nekikezdett a Coca-Cola márkanév peres megszerzésének, hogy így lehetetlenítse el két konkurensét. A recept kizárólagos jogát megvásárolta John Pembertontól, Margaret Doziertől és Woolfolk Walkertől. 1914-ben azonban Dozier azt állította, hogy az adásvételi szerződésen szereplő aláírását meghamisították, és a későbbi elemzések szerint valószínűleg John Pemberton aláírása is hamis.

coce 12

A Coca-Colát először 1894március 12-én árulták üvegben. Az első dobozos Coca-Cola 1955-ben jelent meg.

cola 18

Pemberton receptje szerint egy gallon(3,8 liter) kólasziruphoz öt uncia(140 gramm) kokalevelet kellett keverni. Candler 1891-es receptje ezen lényegesen változtatott, és csak tizedannyi kokalevelet írt elő. Az 1903-as receptváltásig egy pohár Coca-Colában nagyjából kilenc milligramm kokain volt.1904 után friss kokalevelek helyett a Coca-Cola már kokainkivonás utáni leveleket használt, és a kokainszint elhanyagolhatóvá vált.A Coca-Cola a mai napig is ilyen narkotikummentes kokaleveleket használ a kólaszirup gyártásához.A kokalevél-kivonatot a Stepan Companygyártja, az USA New Jerseyállamában található maywoodi gyárában. Ez a gyár az egyetlen az országban, amelynek engedélye van a kormánytól a kokalevelek importálására és feldolgozására.A Stepan Company a drogot eltávolítja a levelekből és eladja a kokaint egy gyógyszeripari társaságnak, gyógyászat célú felhasználásra.

coca 2

A kólásüveg egyedi formáját Earl R. Dean üvegtervező dolgozta ki 1915-ben, miután a Coca-Cola Company versenyt írt ki a palackozóüzemek között egy olyan üvegre, amelynek segítségével a Coca-Cola ránézésre is más lesz, mint a többi ital. A kiírás egy olyan üvegtervet keresett, „amelyről egy ember még a teljes sötétben, tapintás alapján is meg tudja mondani, miféle, és amiről, ha eltörik, egy pillantás alatt meg lehet mondani, milyen üvegpalack volt.”

coce 14

1915-ben szabadalmaztatták az üveg formáját. 1916-tól már ebben az üvegben is árultak Coca-Colát, 1920-ra pedig már csak ilyenben. Napjainkban a Coca-Cola üveg formája a világ egyik legismertebb körvonala.

 forrás: 1234

 


Nyomtatás   E-mail