Ősszel, az online térben ünnepel a 25 éves Fonó

Ősszel ünnepli 25. születésnapját a Fonó, ám a járványhelyzet miatt most az online térben készül a jubileumi évadra.

Az évforduló keretében szeretnék elismerni azokat a művészeket, zenekarokat, produkciókat is, akik meghatározták a Fonó első negyedszázadát. Elindították a Fonó25 szavazást: 25 kategóriában várják a közönség véleményét június 15-éig, melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a Fonóban. A második körben a beérkezett nevezések közül lehet majd szavazással kiválasztani a legeslegjobbakat. A kategóriák győzteseit a Fonó születésnapi évadnyitója keretében ősszel hirdetik ki. Szintén az évforduló kapcsán várnak Fonós emlékeket, történeteket, illetve képeket és tárgyakat fotózva vagy szkennelve.

A Fonó a járványhelyzet alatt a rendelkezdések alapján zárva tart, ám ebben az átmeneti időszakban is különleges online tartalmakat kínálnak: hetente Berecz István Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos, a Fonó népzenei művészeti igazgatójának online szólótánckurzusához lehet csatlakozni kezdőként és haladóként egyaránt. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője énekkurzust tart, a Fonó munkatársai pedig online videóinterjúkat késztenek hétről-hétre a nép- és világzenei szcéna alkotóival, azokkal a művészekkel, akik meghatározzák a Fonó arcát.

Az 1995-ben Lukács József magánalapításában megnyílt Fonó Budai Zeneház az elmúlt 20 év alatt mindvégig megőrizte eredeti küldetését: a közös gyökereinkből táplálkozó magyar és határon túli népzenének és néptáncnak, emellett az (etno)jazz és világzenei irányzatoknak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, a hagyományok és az értékteremtés mentén.

A Fonó kulturális és művészeti központ, műhely, folkkocsma, lemezkiadó, a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál szervezője, Budapest egyik legfontosabb kulturális központja, koncert helyszíne és lemezkiadója. A hazai és a nemzetközi világzene képviselői és kortárs etno jazz befutott és pályakezdő együttesei is sűrűn megfordulnak itt. 

Fennállása két évtizedében vendégül látta a Kárpát-medence összes fontos művészét a Rábaköztől Moldváig. Itt zajlott az elmúlt időszak legnagyobb – Európában egyedülálló - népzenei gyűjtése, az Utolsó Óra, a Hagyományok Házával közösen, amelyből a zeneház 50 lemezből álló sorozatot adott ki. 1997 és 2001 között majd 2014-ben közel másfélezer órányi népzenét rögzítettek a Fonó stúdiójában a magyar nyelvterület minden részéről. Az alapítás óta több mint 200 lemezt jelentettek meg. 2013 óta minden évben szerepel a Womex Top Label listáján a világ legjobb 20 világzenei kiadója között, egyetlen magyarként.

 

forrás: MTI/ www.fono.hu 


Nyomtatás   E-mail