Átadták a megújult Szolnoki Művésztelepet

Átadták a Modern városok programban megújult csaknem százhúsz éves Szolnoki Művésztelepet.

Magyarország legrégebbi művésztelepét Szolnok legszebb részén, a Zagyva folyó partján adták át 1902 júniusában azzal a céllal, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson legtehetségesebb művészeinknek, hogy a lehető legjobb körülmények között alkothassanak.

szolnoki művésztelep4

Művésztelep, 1902,  forrás: www.blogszolnok.hu  

A szolnoki művészteleplétrejötte az 1848–49-es forradalom és szabadságharceseményeihez kapcsolódik, August von Pettenkofen osztrák festő nevéhez köthető, aki az 1848-49-es szabadságharc idején, mint hadi-rajzoló járt Magyarországon. 1851-ben járt először Szolnokon, és ettől kezdve újra és újra visszatért. Lenyűgözte a táj az itt élő emberek, hírét vitte Európa szerte, és hozta a külföldi, és magyar festőket is.

Az 1870-es években, már olyan neves festők jártak Szolnokra rendszeresen, mint Deák-Ébner LajosAggházy GyulaBihari SándorBöhm PálMednyánszky LászlóTölgyessy Artúr. A század végére már erős igény mutatkozott arra, hogy művészek összefogásával egy állandó telep jöjjön létre. Erre az időre esett, hogy Szolnok 1876-ban újra megyeszékhely lett és a közlekedése is aránylag jó volt.

1899október 13-án a minisztériumhoz benyújtották tervezetüket, amit hamarosan elfogadtak, 1899-ben a vármegye főispánja, Lippich Gusztáv is fölkarolta az elgondolást és lelkes támogatójává vált, s ekkor már csatlakozott az itt alkotókhoz Olgyay FerencMihalik DánielSzlányi LajosHegedűs LászlóBoruth AndorKatona NándorPongrácz KárolyVaszary JánosKernstok KárolyFényes Adolf is, a korszak jeles festőművészei. 

1901április 28-án Szolnokon megalakult a Művészeti Egyesület, azzal a feladattal, hogy megépíttesse a műtermi házakat és irányítsa a művésztelep életét. A szolnoki művésztelep a régi szolnoki vár helyén épült fel, kevesebb mint, két év alatt, két épület 12 műteremlakással. Az ünnepélyes átadás 1902június 29-én volt.

szolnoki művésztelep 2

 

A művésztelepnek nem csak állandó tagjai voltak, rendszeresen jöttek magyar és külföldi vendég művészek, festők, szobrászok, nyaranta alkotótáborok működtek. Az elkészült művekből minden évben kiállítást rendeztek, amik nagyon sikeresek voltak. Szinte nem volt olyan jelentős festő, aki ne fordult volna meg az 1910-es években Szolnokon, köztük az alföldi festők sorába tartozó Koszta József, itt telepedett le a táj- és csendéletfestőKléh János.

1912-től kezdve a szünidőben a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendékei is tanulmányokat folytattak itt. Az emberábrázolást Fényes Adolf, a tájfestést Szlányi Lajos, az állatfestést Zombory Lajos oktatta.

Az első világháború visszafogta a telep működését, de hamarosan újra megindult az élet. Olyan neves, festők jöttek Szolnokra, mint Vidovszky BélaZádor IstvánAba-Novák VilmosChiovini FerencIstókovits KálmánPólya TiborPólya IvánPatai MihályBernáth AurélMattioni EszterKerényi JenőBorbereki-Kovács ZoltánGáborjáni Szabó Kálmán, akik az 1930-as évek meghatározó egyéniségei voltak.

szolnoki művésztelep5

művésztelepi festők, 1933, forrás: www.szolnokimuvesztelep.com 

A világháború végeztével megkezdődött az újjáépítés, elsők közt foglalkoztak a művésztelep rendbe hozatalával is. 1946-ban újjáéledt a Művészeti Egyesület, megindult a tagtoborzás. A telep hamarosan újra benépesült. 1947 májusában kiállítást rendeztek a városban. A kultúrnapok keretében "Szolnok a magyar képzőművészetben" címmel bemutatták a szolnoki képzőművészet múltjának keresztmetszetét. A telep akkori törzstagjai közül, Bernáth AurélBasilides BarnaBorbereki-Kovács Zoltán, Chiovini Ferenc, Gáborjáni Szabó Kálmán, Mattioni Eszter, Vidovszky Béla és Szlányi Lajos állítottak ki, de mellettük már megjelentek alkotásaikkal a fiatalabb nemzedék képviselői, mint például Udvary DezsőBaranyó SándorBenedek JenőBótos SándorKorda Béla, Patai Mihály, Pátzay PálKoszta József.

 

Az 1956-57-es évtől fiatal művészek egész sora került Szolnokra. Nagy IstvánSimon Ferenc és Szabó László szobrász, Baranyó SándorBerényi FerencBokros LászlóFazekas MagdolnaGácsi MihályMeggyes LászlóMészáros Lajos és Palitz József festőművészek lettek az új alkotók. Fazekas Magdolna mellett tanult a szolnoki születésű Kocsis László Levente képzőművész, színész. A telep művészei közül néhányan Budapesten folytatták munkájukat, P. Bak János, Benedek Jenő, Bótos SándorAntal Ilona. Amikor 1974-ben Gácsi Mihály és Palitz József távoztával két műterem felszabadult, helyükre Ágotha Margit és Rékassy Csaba grafikusművész érkezett. Eleinte, mint vendégművészek, 1984-től pedig törzstagként dolgoztak a telepen. Rékassy Csaba egészen haláláig, 1989-ig Szolnokon élt.

1987-ben újjáépítették a jobbszárnyat, és új lakók költöztek a telepre, Fazekas MagdolnaMeggyes László, Szabó László, Simon Ferenc és Nagy István szobrász, Nagy István később elhagyta a telepet és a kiürült műteremben Chiovini Ferenc emlékkiállítása volt látható.

2002-ben a szolnoki művésztelep fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte a város. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával a telep hat műteremlakásból álló épületszárnya teljesen megújult. Egy galéria és kiállítóterem, egy közös műterem, és két-két garzon lakrésszel egészült ki a festő és szobrász műterem. A közgyülés rendelete értelmében, újból életre kelt az 1901-ben alapított Szolnoki Művészeti Egyesületet, amely a továbbiakban a Szolnoki Művésztelepért Közalapítvány jogutódjaként tevékenykedik.

A felújítás célja a meglévő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, emellett rendezvényteret, látványműtermeket is kialakítottak. A beruházás során rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kapott a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, ahol öntözőműhely létesült.

A fejlesztés másik célja, hogy turisztikai, tematikus sétány alakuljon ki a városban. A mintegy négy kilométeres túraútvonal részét képezi a megújult művésztelepen kívül egyebek közt a felújított vártemplom és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum is.

forrás: Szolnoki művésztelep


Nyomtatás   E-mail