Dresch Mihály kapta a Fonó életműdíjat

Tizenegy kategóriában adta át a Fonó Budai Zeneház az első alkalommal odaítélt Fonó-díjakat vasárnap este, az életműdíjat Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zenésznek ítélte oda a zsűri a közönség szavazatai alapján.
Az online rendezett első díjkiosztó házigazdái Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója és Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó művészeti vezetője voltak, a díjakat Horváth László, a Fonó igazgatója adta át.
A 2020-ban fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Fonó szavazást indított a közösségi médiában. Azt szerették volna megtudni, hogy a közönség az elmúlt időszak mely pillanataira gondol vissza legszívesebben. Összesen 25 kategóriában lehetett szavazni, ezeket az intézmény később 11 kategóriára szűkítette. A 11 kategórián belül - a korábbi közönségszavazatokat összesítve - egy szakmai zsűri segítségével 3-3 jelöltet állítottak fel, közülük kerültek ki a legtöbb szavazatot nyert kategóriagyőztesek.
 
A legjobb koncert kategóriában a Dresch Mihály Quartet, A legjobb hangszeres művész kategóriában Dresch Mihályé az elismerés. A legjobb jazz album a Dresch Quartet Mozdulatlan utazás című korongja lett.
 

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes és kiváló művész, a mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

A Papagenoban Dresch Mihályt arról is kérdeztük, pályája kapcsán az etno jazz, a népzene, a Kárpát-medencei zenei gyökerek, improvizáció lehet-e hívószó, összefoglaló?

Nyomtatás   E-mail