A Papagenoban Hidas Judit, a Ms Columbo Live egyik szerkesztője

Írónők és irodalmi műhelyek címmel február 26-án, a Ms Columbo Live sorozat következő estje vár mindenkit.

A magyar nők a 19. században kezdhettek publikálni elsősorban divatlapokban, irodalmi magazinokban, esetleg napilapokban, a folyóiratokhoz hagyományosan kevésbé volt bejárásuk

 

A magyar nők a 19. században kezdhettek publikálni elsősorban divatlapokban, irodalmi magazinokban, esetleg napilapokban, a folyóiratokhoz hagyományosan kevésbé volt bejárásuk.Dénes Zsófia egy anekdotája szerint Kaffka Margit, a legendás folyóirat utólag leginkább elismert női alkotója, sérelmezte, hogy a Nyugatos banketteken neki az írófeleségek közé, a „női asztalhoz” kellett ülnie, pedig ő ott szeretett volna ülni és beszélgetni a férfiakkal, mint teljes jogú alkotó. Ez a példázat akár az irodalomról és benne a nőkről is szólhatna, de mi történt a 20. század során a folyóiratoknál, és hol tartunk most, a 21. század elején? Míg a könyvkiadásban a nők egyre inkább teret nyernek, vajon milyen a helyzetük az alkotói közösségeket tömörítő, gyakorta elitirodalmat megjelentető fórumokon; ugyanúgy jelen vannak a szerzők, mint a szerkesztők között? Odaülhetnek az asztalhoz, ahol eredetileg csak férfiak beszélgettek? - olvasható az Adj helyet magad mellett – Írónők és irodalmi műhelyek című február 26-i esemény ajánlójában. A Ms. Columbo Live! Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit és Szécsi Noémi sorozata, az online kerekasztal-beszélgetés moderátora Parászka Boróka. 

Hidas Judit író, újságíróval beszélgettünk a Papagenoban, többek között arról, hogy a Ms. Columbo live! mikor és milyen céllal jött létre:

 


Nyomtatás   E-mail