A Papagenoban Balázs Andrea színművész

Március 5-től online előadás formájában látható a Veres1 Színház társulatával, Örkény István Tóték című regényének színpadi változata. 

A Tóték Örkény egyik legismertebb műve, amely eredetileg filmforgatókönyvnek készült „Pókék, majd Csend legyen!” címmel. Először a Kortárs című folyóirat augusztusi száma közölte 1966-ban. Könyvként először 1967-ben, a Nászutasok a légypapíron című kötetben jelent meg. Szintén 1967-ben Örkény átdolgozta a kisregényt drámává, amelyet aztán nagy sikerrel játszottak a színházak.

Örkény e művéért 1969-ben Párizsban elnyerte a Fekete Humor Nagydíját. A kisregénynek számos nagysikerű feldolgozása született, így 1969-ben az Isten hozta őrnagy úr, Fábri Zoltán filmje, 1974-ben rádiójáték változata, amelyben szintén Latinovits Zoltán volt az őrnagy, és egy 2019-es opera változat, Tóth Péter zeneszerző munkája.

Most azonban a Tóték színházi változata is elérhető a Veres1 Színház jóvoltából, amelyben Tótnét Balázs Andrea alakítja és akitől azt is kérdeztük, miért szerethető ez a figura számára? 


Nyomtatás   E-mail