Esszenciák címmel a Studio 5 koncertje a Zeneakadémián

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Szentpáli Roland tubaművész. Esszenciák címmel ad holnap online koncertet a Zeneakadémiáról a Studio 5

 

A STUDIO 5 évről évre megrendezett, tematikus Solti termi koncertjeit mindig egy cél szervezi: az, hogy a nagyközönség és a kortárs zene között a lehető legtermészetesebb viszony jöjjön létre. E cél elérésének eszközéül most a magyar népzene legősibb formáját, a népdalt választották, amely népi és emberi érzelmeket, gondolatokat testesít meg és fejez ki. Immár nyolcadik tematikus estjükön a STUDIO 5 alkotói azt szeretnék megmutatni, hogy a magyar népdalok esszenciái hogyan integrálhatóak a 21. századi modern zenébe.

A koncerten öt ősbemutató hangzik majd el a Sonus Cordis Vonsónégyes előadásában, a művek között pedig felcsendülnek az ihletet adó népdalok Herczku Ágnes Fonogram- és eMeRTon-díjas népdalénekes tolmácsolásában. A STUDIO5 alkotói csoport öt zeneszerzőből áll, – Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor– akik bár különbözően gondolkodnak a világról és más-más zenei nyelveken komponálnak, alapvető szerzői értékeik mentén mégis összetartoznak.

Céljuk, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva új, kortárszenei hangversenyeket hozzanak létre, melyek mindig valamilyen téma köré csoportosulnak. A STUDIO5 továbbá arra is törekszik, hogy figyelmet fordítson a közönség fiatalabb rétegeinek, Y és Z generációjának koncertéletbe történő integrálására.

https://studio5-music.com/