Image

Az OpeRandiban Nagy Fruzsina jelmeztervező

Léteznek-e felfújható jelmezek? Igen! Léteznek-e világító, guruló jelmezek? Igen, igen! 

Bővebben...

Szomjas György kultikus filmje szerdáig elérhető

Ingyenesen megtekinthető szerda éjfélig a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a FILMIO-n Szomjas György emblematikus alkotása, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Kossuth-díjas, Kiváló művész és Balázs Béla-díjas filmrendező április 7-én hunyt el életének 81. évében.

Bővebben...

Cseh Filmkarnevál ezen a héten

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Gál Róbert a Cseh Centrum programszervezője, fókuszban a Cseh Filmkarnevál.  

Bővebben...

Weiner Sennyei Tibor, író, költő, műfordító a Papagen…

Április 19-én folytatódik a Sharing circle című sorozat, amelynek házigazdája Vági Zsolt, beszélgetőtársa ezúttal Weiner Sennyei Tibor, költő, író, műfordító, méhész, a fókuszban a kertek és a kultúra. 

Bővebben...

Cseh Filmkarnevál a Toldi Távmoziban

Öt filmet tűz műsorára az idei Cseh Filmkarnevál, melyet április 14. és 18. között a Toldi Távmoziban követhetnek az érdeklődők.

Bővebben...

Tematikus árverések a Virág Judit Galériában

Kortárs művekből és ez alkalommal kizárólag grafikákból álló, tematikus árveréseket rendez a Virág Judit Galéria április 23-án és 24-én.

Bővebben...

Cinemusic, benne a Szaddam klán, a Vikingek és Madonna

Mai adásunkban elsőként a 2011-es Warrior- A végső menet című film aláfestésével ismerkedhetnek meg, melyet Mark Isham írt. Szintén e zeneszerző nevéhez fűződik a The Conspirator című történelmi dráma zenéje is, amelyet fél hat után hallgathatnak meg. Második óránkat sorozatokkal folytatjuk, ma...

Bővebben...

A Capriccio vendége Novák Ferenc Tata Kossuth-díjas koreo…

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége a nemrég 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc "Tata"a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művésze. Az amszterdami Nemzetközi Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi...

Bővebben...

A mai Duett vendége Káli Gábor karmester

A mai Duett vendége Káli Gábor karmester lesz, aki 2018 - ban megnyerte a Hongkongi Nemzetközi Karmesterversenyt és a Salzburgi Fesztivál Karmesterversenyét is.

Bővebben...

A Magyar Költészet Napját ünnepeljük ma

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. Az első ilyen ünnepet 1956 júniusában tartották, a nyári ünnepi könyvhéten, de csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. A következő költészeti ünnepet 1961-ben tartották, majd az Magyar Írók...

Bővebben...

Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia d…

Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról. Az április 24-i közös online mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni.

Bővebben...

Költészet napja és az irodalom hónapja a MÜPA-ban

Költőikonok, sztárszerzők és megzenésített szövegek – a költészet napja és az irodalom hónapja a Müpában.

Bővebben...

Papageno, benne Cseh Filmkarnevál és online aukció

Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról. Az április 24-i közös online mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni. Öt filmet tűz műsorára az idei Cseh Filmkarnevál, amelyet április 14. és 18. között a Toldi Távmoziban követhetnek az érdeklődők, erről kérdezzük Gál Róbertet...

Bővebben...

Georgia a Klasszik Rádió vendége

30 éve, 1991. április 9-én a tbiliszi parlament egyhangúan elfogadott határozatban kinyilvánította Grúzia, azaz Georgia függetlenségét. Az évforduló előtt tisztelegve, 2021- április 9-én Georgia volt a főszereplő a Klasszik Rádióban. Számos izgalmas interjúval, érdekességekkel és unikális zenei részletekkel ünnepeltük e...

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Csetvei Krisztina móri borász

Szőlőültetvények sokasága, Rtveli (grúz aratás), többszólamú ének és borral teli agyagedények (Kvevri) - ez Georgia. A bor itt minden - mindenki szereti, minden család nagy örömmel és büszkén mutatja meg saját borát. A szőlőskert a grúzok és a borászat szent helye. Az Intermezzoban...

Bővebben...

dr Babirák Hajnalka kaukazológus, kartvelológus az Interm…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége dr. Babirák Hajnalka, kaukazológus és kartvelológus, a Georgiával foglalkozó tudomány magas szintű művelője, irodalomtörténész, politikai elemző, aki közel húsz éve kutatja a magyar-georgiai kulturális és politikai kapcsolatokat. 

Bővebben...

Az Intermezzoban Rick Róbert és a Vardis Kucha

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Rick Róbert zenész, zeneszerző, tanár, a Vardis Kucha együttes tagja. 

Bővebben...

Zsigmond Benedek Kaukázus-kutató a Klasszik vendége

A Klasszik Rádió ma Georgiát, azaz Grúziát ünnepli, függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából. A nap során számos érdekességet hallhatnak e csodálatos ország történelméről, nyelvéről, kultúrájáról, szokásairól, borairól és ételeiről. 

Bővebben...

Dr. Istvánovits Márton az ELTE BTK Grúz Könyvtárának n…

Dr. Istvánovits Eszter régésszel hallhattak egy beszélgetést a Klasszikon, akinek édesapja dr. Istvánovits Márton gyűjtése képezi az alapját az ELTE Grúz  Könyvtárának, ő maga is grúz szakértő, folklorista.

Bővebben...

Nicolas Namoradze a "gondolkodó virtuóz"

Nicolas Namoradze zeneszerző, zongoraművész 1992-ben született Tbilisiben, Grúziában. Előadását a kritikusok „sziporkázónak… érzékenynek és színesnek” ( New York Times ) és „egyszerűen gyönyörűnek” ( Wall Street Journal ) nevezték. 2018-ban került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor elnyerte a triennáli Honens Nemzetközi Zongoraversenyt a kanadai...

Bővebben...

A világhíres grúz konyha

Semmi sem árul el többet egy ország szelleméről és kultúrájáról, mint nemzeti konyhája. A grúz nemzeti ételek sokféleségük és ízük alapján is a világ legjobbjai közé tartoznak. 

Bővebben...

A Music Hungary Szövetség zenei újranyitási tervet kész…

A Music Hungary Szövetség szerint a járvány ellenére legalább húszezer hazai zenei rendezvényt meg lehetne menteni, ezért a szervezet megkezdte egy zenei újranyitási terv előkészítését.

Bővebben...

A Trafó is csatlakozik a 41. Budapesti Tavaszi Fesztiválho…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatója.

Bővebben...

Az Impresszióban a Magyar Kerékpárosklub

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Halász Áron, Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, szóvivője.

Bővebben...

Szecessziós séta Budapesten, áprilisban

Elegancia és stílusteremtés - szecessziós séta a Belvárosban címmel áprilisban izgalmas sétára indulhatunk Szöllősi Annamáriával.

Bővebben...

Tbiliszi, Grúzia fővárosa

Tbiliszi Kelet-Grúziában, a Kura(Mtkvari) folyó két partján fekszik. A főváros nevének eredete alapításának legendájához kapcsolódik. A Tbiliszi név a grúz Tpili-ből ered, ami meleget, meleg helyet jelent. A történet szerint a város mostani területét 458-ig erdő borította. Az akkori király, Vahtang Gorgasali a sólymával elment vadászni ebbe az...

Bővebben...

Nemzetközi életműdíjat kapott Novák János

Nemzetközi életműdíjjal tüntette ki Novák Jánost, a Kolibri Színház igazgatóját az ASSITEJ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetsége.

Bővebben...

Csuja Imre versekkel vár mindenkit április 11-én

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Csuja Imre színművész, a beszélgetés apropója, az Imi! Mondj egy verset! című esemény.

Bővebben...

Csalog Gábor Az éjszakai zenéi című koncertje a BMC-ben

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Csalog Gábor zongoraművész, a fókuszban a Vasárnapok – Dialógusok (a) zenével: Az éjszaka zenéi című koncert.

Bővebben...

Folk-Kocsmakvíz holnap a Hagyományok Háza felületén

Húsvét utáni csütörtökön is vár minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó baráti társaságot a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvíze!

Bővebben...

Útjára indul A magyar klasszikus zene napja

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára a magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

Bővebben...

Megnyílt a Fotóikonok című tárlat a Műcsarnokban

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Tulipán Zsuzsa, a Fotóikonok című tárlat kurátora.

Bővebben...

Esszenciák címmel a Studio 5 koncertje a Zeneakadémián

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Szentpáli Roland tubaművész. Esszenciák címmel ad holnap online koncertet a Zeneakadémiáról a Studio 5

Bővebben...

Online tárlatvezetés a Guggenheim Múzeumban

Április 8-án online tárlatvezetés formájában ellátogathatunk New Yorkba, a Guggenheim Múzeumba, amelyet 1939-ben alapítottak a modern művészetek számára. 

Bővebben...

Húsvét hétfő, locsolkodás, hímes tojás

Húsvéthétfő(vízbevető hétfő) a húsvétvasárnapifőünnepét követő hételső napja, amely elsősorban népszokásairólhíres.

Bővebben...

Juhász Gyula, a bánat költője

Juhász Gyula ( 1883- 1937) 138 éve született. A 20. század első felében Magyarország egyik legelismertebb költője. Az impresszionista hangulatlíra művelője volt, aki mélyen hitt a szépségben és a művészetben.

Bővebben...

Cinemusic húsvéti adás 5 órától a Klasszikon

A Cinemusic húsvéti adása ma délután 5 és 7 óra között jelentkezik. Várja hallgatóit a szerkesztő Varga Ramóna, valamint, Glock Melinda, Puss Gergő technikus, a filmzene.net csapata és a műsorvezető H.Varga Mariann.

Bővebben...

A Capriccio vendége Dénes István karmester, zeneszerző

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége a frissen Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett karmester-zongorista-zeneszerző Dénes István, a Magyar Állami Operaház karmester-korrepetitora.

Bővebben...

Virágvasárnap, a Nagyhét első napja

Virágvasárnapa húsvételőtti vasárnapneve, a nagyhétkezdete a keresztényünnepkörben. A húsvét előtti 7. nap, míg a farsangiünnepkör vége után a 40. nap. A virágvasárnap megünneplésének szokásai a bibliai elemek mellett a jeruzsálemi egyház liturgiájából erednek.

Bővebben...

A mai Duett vendége Rakonczay Gábor extrém sportoló, tö…

  A mai Duett vendége Rakonczay Gábor extrém sportoló, többszörös Guinness világrekorder lesz.       Várunk Benneteket ma de. 10 és 12 között a Klasszik Rádió 92.1 - en! Az egészségvédelem és biztonság fontos rádiónknak, így az interjút telefonon készítettük el.

Bővebben...

Nagyszombat, a húsvéti ünnepkör harmadik szent napja

A nagyszombat a húsvétvasárnapot megelőző nap a keresztény naptárban. A húsvéti ünnepkör szent három napja (triduum sacrum) közül – a nagycsütörtök és a nagypéntek után – ez az utolsó. A hagyomány szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt sírjában, és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását. 

Bővebben...

Ingyenes online túrák a Louvre-ban

Mostantól bárki ingyen végigsétálhat a Louvre hatalmas csarnokain, megcsodálva a világ egyik leggazdagabb gyűjteményét. A párizsi múzeum virtuális tárlatán ugyanis immár a teljes kiállítás megtekinthető, csaknem 480 ezer műtárgy vált mindenki számára elérhetővé.

Bővebben...

A New York-i Guggenheimtől a folk-kocsmakvízig a Papagenob…

Papageno Klasszik a megszokott időpontban, a Klasszikon, benne a következő témákkal: hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára a magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország...

Bővebben...

Húsvéti hangversenyek a következő napokra

A húsvéti hosszú hétvége során is a tőle megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nézőket a Müpa Home. Händel grandiózus oratóriuma mellett Stravinsky műveiből válogatnak, míg a könnyedebb kikapcsolódásra vágyók számára a kilencvenes évek legjobb orgonás jazztriójának első magyarországi koncertjével készül...

Bővebben...

Nagypéntek és a néphagyomány

Nagypéntek a húsvétot megelőző péntek, a kereszténység e napon emlékezik Jézus kereszthalálára, az ünnep első nyomai a 4–5. sz.-ig nyúlnak vissza, szertartásai pedig már a 8–9. sz.-ban kialakultak; ezekben a gyász és a kereszt tisztelete jelenik meg.

Bővebben...

Georgia Napja - JÁTÉKSZABÁLYZAT NYEREMÉNYJÁTÉKHOZ

A jelen nyereményjáték szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) a "Georgia Napja a Klasszik Rádióban” elnevezésű nyereményjátékra vonatkozik, amely játékszervezője és lebonyolítója: Aeriel Rádió Műsorszóró Kft. - a továbbiakban: „Lebonyolító”, (Cégjegyzékszáma:01-09-874974, Cím: 1022 Budapest, Detrekő u. 12.) A játékban résztvevő jelentkező a nyereményjáték...

Bővebben...

Az Intermezzoban Ugrai István, az Átrium művészeti vezet…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Ugrai István az Átrium művészeti vezetője.

Bővebben...

Pénteken kezdődik a HUBBY Gyerekkönyv Fesztivál

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Szekeres Niki, a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum Egyesület elnöke, irodalomszervező.

Bővebben...

Rost Andrea és Kovács Zoltán Bartók-Pásztory díjas

Rost Andrea operaénekesnek és Kovács Zoltán zeneszerző-fagottművésznek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat idén a kuratórium.

Bővebben...

Fischer Iván és vendégei képviselték Magyarországot az…

Éneklő gyermekek, Fischer Iván, Snétberger Ferenc és további zenészek képviselték Magyarországot az ARTE kulturális csatorna Europe@Home című sorozatában. Az online elérhető műsorsorozat az európai országok zenei örökségéből ad ízelítőt.

Bővebben...

A BDZ nagyheti online koncertje ma este hallható

Húsvéti hangolódásra hív a Budafoki Dohnányi Zenekar nagyheti online koncertje március 31-én, amely Haydn Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című műve is hallható lesz.

Bővebben...

Novák Ferenc Kossuth, -és Erkel díjas koreográfus, rende…

Novák Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja március 27-én ünnepelte 90. születésnapját. 

Bővebben...

Debreceni diákok a Wiener Klassiker versenyen

Kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ének tanszékének négy hallgatója a III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen.

Bővebben...

Vincent van Gogh 168 éve született

Vincent van Gogh (1853  - 1890) holland festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja, 168 éve ezen a napon született.

Bővebben...

Patrick Doyle és a zenei sokszínűség

"Mindig is szerettem a zene minden műfaját. Tizennyolc évesen beiratkoztam a Skót Királyi Zenei és Drámai Akadémiára és a következő három évben nappali tagozatos egyetemista voltam." - mondja Patrick Doyle zeneszerző, aki a vasárnapi Cinemusic vendége lesz.

Bővebben...

Az Intermezzoban Máté Gábor Kossuth, -és Jászai Mari-d…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész, a budapesti Katona József Színház ügyvezető igazgatója.  

Bővebben...

A Határtalan Skanzen új oktatási segédanyagai

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Molnár József múzeumpedagógus. Online múzeumpedagógiai segédanyagot készített a Skanzen Online.   

Bővebben...

Bővült a Radnóti-díjasok névsora

A szokásos díjátadó gála idén is elmarad, de a Radnóti-díjasok rangos névsora 2021-ben is bővült.

Bővebben...

Patrick Doyle és Kenneth Branagh barátsága

A Cinemusicban ezen a héten vasárnap Patrick Doyle skót származású zeneszerző lesz a Klasszik Rádió filmzenei műsorának vendége. Jöjjön most néhány érdekesség Kenneth Branagh-val való legendás kapcsolatáról. 

Bővebben...

Bergendy Péter filmjét négy fesztiválra is meghívták

Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem újabb négy fesztivál versenyprogramjába kapott meghívást. Bekerült a világ egyik legnagyobb fantasztikus filmfesztiválja, a brüsszeli BIFFF versenyprogramjába, ott lesz két brazil fesztiválon, a Fantaspoán Porto Alegrében és a Cinefantasyn Sao Paulóban, valamint a Fantasportón...

Bővebben...
Image