Image

Megjelent a Bethesda Gyermekkórház szakácskönyve

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, remélhetőleg egyfajta lezárása a járványidőszaknak. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánt el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Receptre írva – így főzünk a Bethesda...

Bővebben...

dr. Jane Goodall mesekönyve a magyar gyermekkórházakba is…

Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató és természettudós szokásos évi 300 napos világkörüli turnéját is érintette a COVID-19 vírus. Orvosai és barátai tanácsára otthon maradt, de elmondása szerint sokkal többet dolgozik mint más alkalmakkor, írta a magyar Jane Goodall Intézet.

Bővebben...

Joachim József, minden idők egyik legjobb hegedűse, Brahm…

Joachim József  (1831 - 1907) magyarszármazású hegedűművész, karmesterés zeneszerző, minden idők egyik legnagyobb hegedűse, 189 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

Újranyit az Opus Jazz Club

Újranyit koncerthelyszínként a budapesti Opus Jazz Club. A hely július 1-jétől, a kormány legutóbbi kormányrendeletével összhangban döntött így, élve a veszélyhelyzet megszűnte utáni lehetőséggel, amely 500 fő alatti rendezvények lebonyolítására vonatkozik.

Bővebben...

A Római Opera a Circus Maximusba költözik nyárra

A Circus Maximusba költözik a Római Opera a nyári évadra.

Bővebben...

Claudio Abbado, a barátságos karmester

Claudio Abbado(1933 - 2014) olasz karmester, zongoraművész 87 éve született. Édesapja az ismert hegedűművész, Michelangelo Abbado volt, tanulmányait a Milánói Konzervatóriumban és a Bécsi Zeneakadémián végezte. 1968-tól 1986-ig a Milánói Scala karmestere, 1971-től pedig művészeti igazgatója volt. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor 1963-ban megnyerte...

Bővebben...

Növényeknek tartott koncerttel nyílt újra a barcelonai O…

Különleges koncerttel nyílt újra a barcelonai El Liceu operaház hétfőn. A koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült intézmény nézőterén nem a közönség, hanem 2292 cserepes növény foglalta helyet. A koncert egyben művészeti állásfoglalás, hogy gondoljuk újra a viszonyunkat a természettel.

Bővebben...

Antoni Gaudí, Barcelona szerelmese

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet (1852 - 1926), azaz,Gaudíkatalán építész, 168 éve, ezen a napon született. Korai épületeire jellemző a mór, majd a gótikus stílus, arab-perzsa illetve francia neogótikus elemei, ám jellemzően az organikus építészet képviselője. Egyes szakírók ezt „katalán modernizmusnak” nevezik. Legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat, sőt, míves csempéket...

Bővebben...

A Budapesti Fesztiválzenekar már az új szezonra készül

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) megállíthatatlanul készül az új szezonra: mától már nem csak hagyományos bérletet, de jegyet és szabad bérletet is árulnak hangversenyeikre. Az együttes augusztustól újabb nagyszabású tervekkel szeretne visszatérni a koncertéletbe, melyeket zeneigazgatójuk, Fischer Iván ismertet.

Bővebben...

Húsz ország 7700 kilométeren építi a Nagy Zöld Falat

Hagyományosan az emberek azért emelnek falakat, hogy elválasszák országaikat és népeiket egymástól, hogy a kőfalakon belül élők megvédhessék magukat a kívülről érkező veszélytől. A Nagy Zöld Fal Afrikában éppen ellenkező megfontolásból épül, előremutató és nemes, klímavédelmi szempontból pedig egyedülálló kezdeményezés.   Hagyományosan...

Bővebben...

146 évvel ezelőtt indult el a fogaskerekű vasút

1874. június 23-án, tehát éppen 146 évvel ezelőtt, ezen a napon indult el a fogaskerekű vasút a Városmajortól a Svábhegyig.

Bővebben...

183 éve kezdték meg a Magyar Nemzeti Múzeum építését

A Magyar Nemzeti Múzeumországos múzeum, mely a magyar történelemtárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. A klasszicistastílusú épülete 1837–47 között épült, tervezője Pollack Mihályépítész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc. A múzeumot 1837-ben, ezen a napon kezdték építeni. 

Bővebben...

Október 21 és 25 között, újra Womex Budapesten

Több ezer zenei szakembert és muzsikust várnak a szervezők az őszi budapesti Womexre. A világzenei expóra, amelyet október 21. és 25. között immár másodszor rendeznek a magyar fővárosban, elindult a regisztráció.

Bővebben...

Új zeneművek megírására hirdet pályázatot a MÜPA

Új zeneművek megírására hirdet pályázatot 13 zeneművészeti kategóriában a Müpa.

Bővebben...

Hogyan kommunikálnak egymással a fák?

Suzanne Simard ökológus fedezte fel, hogy a fák a talajlakó gombák hálózatának segítségével közlik a szükségleteiket, de ezen keresztül képesek segíteni is a szomszédos növényeket. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a tarvágás és a klímaváltozás tönkreteheti ezeket a kritikus...

Bővebben...

Megjelent Ignácz Ádám új kötete, Milliók zenéje címm…

Milliók zenéje – Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon címmel jelent meg Ignácz Ádám legújabb kötete. A könyv középpontjában a Rákosi-korszak, valamint a Kádár-korszak első időszakának zenei diskurzusai állnak, de mellettük a zene esztétikai, társadalmi és politikai szerepéről folytatott...

Bővebben...

Autósmozit nyit a MÜPA július 1-től

A Müpa alig várja, hogy ősszel újra megnyithassa kapuit, ám addig is szeretné maradandó pillanatokkal szebbé tenni a nyarat a közönség számára, ezért július 1. és 25. között az intézmény különleges autós koncertmozival lepi meg a nézőket. Szerdától szombatig a...

Bővebben...

Sir Paul McCartney 78 éves lett

Sir James Paul McCartneyangol zenész, zeneszerző és producer; elsősorban a Beatles alapítóinak egyik, ma ünnepli 78. születésnapját.

Bővebben...

A Fesztivál Akadémia Budapest idén augusztusban lesz

Az idei Fesztivál Akadémia Budapest koncertsorozatát augusztus 20. és 30. között tartják hatvan magyar művész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken.

Bővebben...

A Fesztivál Akadémia Budapest idén augusztusban lesz

Az idei Fesztivál Akadémia Budapest koncertsorozatát augusztus 20. és 30. között tartják hatvan magyar művész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken.

Bővebben...

Az első Erzsébet-kori színház maradványaira bukkantak

London legkorábbi színházára bukkantak egy építkezésen. A feljegyzésekből már ismert Red Lionról (Vörös Oroszlánról) úgy vélték, ez lehetett az első Erzsébet-kori színház, amelyet kifejezetten előadások céljából építettek, helyszíne azonban régóta vitatott volt.

Bővebben...

Pályázat a zenei háttérmunkásoknak

Pályázatot írt ki az elmaradt koncertek, rendezvények miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások (roadok, hang-, video- és fénytechnikusok, sofőrök, turnémenedzserek) számára a Fábián Juli Emlékalapítvány.

Bővebben...

Heti 5 perc komolyan – Beethovenről szóló videósorozat…

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből nyújt ízelítőt a Müpa. A #Beethoven250Challenge során a nézők egy húsz, egyenként ötperces epizódból álló videósorozat segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a komponista jelentős alkotásaival. A nézőknek ilyenformán lehetőségük nyílik kötetlen keretek között...

Bővebben...

Az idei Salzburgi Fesztivált, rövidített formában rendez…

Idén rövidített formában, az eredetileg meghirdetett előadások felével rendezik meg a klasszikus zene ünnepét, a Salzburgi Fesztivált, amely századik évébe lépett.

Bővebben...

A Szegedi Szabadtéri Játékok júliusban már várja köz…

Nemcsak kisebbik játszóhelyén, Újszegeden, hanem a Dóm téren is tart előadásokat a Szegedi Szabadtéri Játékok. Júliusban az Akárki című moralitásjátékkal, augusztusban szimfonikus zenekari koncerttel várják a közönséget.

Bővebben...

Telkes Mária, a "Napkirálynő" a napenergia útt…

Telkes Mária egy zseniális magyar feltaláló, akinek a nevét itthon nem ismerik, ám az Egyesült Államokban Napkirálynőnek hívott, több szabadalommal és nemzetközi kitüntetéssel rendelkező tudós, sok amerikai katona életét mentette meg a találmányával.

Bővebben...

Kulturális Filmek Fesztiválja augusztusban, Szatmárcseké…

A Kulturális Filmek Fesztiváljára június 26-ig várják a versenyfilmeket. A fesztivált augusztus 27. és 30. között hatodik alkalommal rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

Bővebben...

2020/2021 A mosoly évada az Operettszínházban

Öt nagyszabású premier, ősbemutató, visszatérő közönségkedvencek, régóta futó sikerelőadások! A Budapesti Operettszínház megtartotta évadbejelentő sajtótájékoztatóját.

Bővebben...

Jacques-Yves Cousteau, aki a víz alatt élt

Jacques-Yves Cousteau, vagyis Cousteau kapitány (1910 - 1997)  franciatengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő 110 évvel ezelőtt, ezen a napon született.

Bővebben...

Hamarosan szentjánosbogarak ezrei rajzanak

A szentjánosbogár-féléknek 2000 faja ismert, Magyarországon 3 faj fordul elő. A hímek repülve keresik meg a fűben, avarban rejtőző nőstényeket; az ivarok egymásra találását fajspecifikus fénykibocsátásuk (biolumineszcencia) segíti. Fényt a luciferin nevű pigmentoxidációjával bocsátják ki, a folyamatot a luciferáz enzim katalizálja.

Bővebben...

A New York-i MET 2020 utolsó napján indítja évadát

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évadának kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt. A háromhónapos halasztás mellett az operaház tervezi egyes előadások időtartamának lerövidítését is, a teljes őszi szezon elmaradása miatt viszont...

Bővebben...

Randy Edelman, a Sárkányszív és a McGyver című filmek …

Randy Edelman amerikai zeneszerző, zenei producer eredetileg orvosnak készült, ám végül a zeneszerzés mellett döntött. Miután maga mögött hagyta az iskolapadot, belevetette magát a komponálás rejtelmeibe.

Bővebben...

James Newton Howard ma ünnepli 69. születésnapját

James Newton Howard aki zeneszerzőként, zenészként és dalszerzőként a filmezés minden szintjét megjárta, és minden filmes műfajban alkotott, ma ünnepli 69. születésnapját.

Bővebben...

Az Intermezzoban az újrainduló budapesti városnéző sét…

Az Intermezzoban, Bálint Edina vendége Szántó Mária idegenvezető: „Utazni a legjobb dolog a világon: szeretni az embereket, megmutatni a szebbnél szebb helyeket, lelkesedni azért, amit csinálok. Mérhetetlen mennyiségű szöveggel.”(Szántó Mária)

Bővebben...

Kezdődik a tiszavirágzás

Az elmúlt napokban felbukkantak az első tiszavirágok, így hamarosan kezdődik június és egyben a nyár egyik csodálatos természeti jelensége, a kérészek násza a a Tiszán és vízgyűjtő területén. A kérészek tömeges rajzása nem számítható ki pontosan, sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok...

Bővebben...

Az Intermezzo témája a zuglói Japánkert

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Gódorné Hasenauer Zita tanár, a Japánkert szakértője

Bővebben...

A Szarvasi Vízi Színház jubileumi évada június 12-től …

A járványügyi szabályok betartásával megrendezik a Szarvasi Vízi Színház tizedik, jubileumi évadát június 12. és augusztus 22. között. idén is.

Bővebben...

A Független Színház európai roma színházi előadásokk…

Június 11-től kezdve minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be a Független Színház. A színház célja, hogy megmutassa a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat.

Bővebben...

Bergendy Péter filmje, a Post Mortem, hamarosan elkészül

Augusztusra elkészülnek a Post Mortem utómunkái, de közben már a János vitézen, A vizsga című filmje folytatásán és egy Mátyás korában játszódó pikáns kalandfilmsorozaton is dolgozik a friss Balázs Béla-díjas Bergendy Péter filmrendező.

Bővebben...

Papageno Klasszik június 6-i adása

A Papageno Klasszik ma délelőtt is várja hallgatóit, a Klasszik Rádió 92.1-en, a következő témákkal:

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Takáts Andrea színésznő

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Takáts Andrea színésznő

Bővebben...

Wa(l)king the city eseménysorozat a Placcc Fesztiválon

Wa(l)king the city címmel hirdet Budapestre köztéri művészeti eseménysorozatot június 12-től a Metropolis / Koppenhágai Nemzetközi Színházzal együttműködésben a Placcc Fesztivál; a részvételre minden művészeti területről várják a jelentkezéseket.

Bővebben...

Az Intermezzo témája a Könyvhetven, a Móra Kiadó könyv…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Dóka Péter, a Móra Kiadó főszerkesztője, a beszélgetés fókuszában a KÖNYVHETVEN - A Móra Kiadó Könyvheti Programja

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Tóth Ádám, a Budai Szabadtéri Sz…

Az Intermezzoban Bálin Edina vendége Tóth Ádám, a a Budai Szabadtéri Színház és a Budapesti Showszínház igazgatója. A beszélgetés fókuszában egy különleges kezdeményezés, amelyet Tóth Ádám, a Budapesti Showszínház és a Budai Szabadtéri Színház igazgatója indított el: 2020. augusztus 31-én...

Bővebben...

Szétszakítottak címmel új musical az Operettszínházban

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház: Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán.

Bővebben...

Az Intermezzo témája a járványok elleni védekezés az e…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Kulcsár Krisztina a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosa. Szó lesz arról, hogy hogyan vészelték át az emberek a járványok pusztítását a korábbi évszázadokban, milyen óvintézkedéseket, szabályozásokat vezettek be eleink az emberélet megóvása érdekében? Hogyan...

Bővebben...

Joyce Carol Oates kapja a Cino del Duca irodalmi díjat

Joyce Carol Oates amerikai író kapja Franciaország legmagasabb pénzdíjjal járó irodalmi elismerését.

Bővebben...

Idén nem adják át a Turner -díjat, helyette ösztöndíj…

Nem adják át idén a legrangosabb brit kortárs művészeti elismerésnek számító Turner-díjat, helyette tíz művész között osztanak szét 100 ezer font, vagyis 38 millió forint ösztöndíjat – jelentette be a díjat gondozó Tate galériahálózat.

Bővebben...

Benny Goodman, akinek Bartók megírta a Kontrasztokat

Benny Goodman (1909 - 1986) amerikai klarinétművész, zenekarvezető 111 éve, ezen a napon született. 

Bővebben...

Riccardo Muti vezényli a korlátozások utáni első koncer…

Riccardo Muti fogja vezényelni az első olaszországi szabadtéri klasszikus zenei koncertet a korlátozások feloldása után. A Ravennai Fesztivál nyitóelőadásán a világhírű olasz karmester egy ifjúsági zenekarral áll színpadra.

Bővebben...

Harcos Bálint költő, író

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékában ma Harcos Bálint olvasott nekünk. Harcos Bálint 1976-ban született, Budapesten él. Költő, író, aki regények, versek, verses mesék és mesekönyvek mellett írt már forgatókönyvet, sőt, operalibrettót is.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége dr Peták István molekuláris farmak…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Dr. Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. A beszélgetés fókuszában a digitális Terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

Bővebben...

Az Impresszióban az UNICEF Magyarország lesz ma a fókuszb…

Az Impresszumban Bálint Edina Kordos Szabolccsal, az Unicef Magyarország kommunikációs tanácsadójával beszélget annak okán, hogy számítástechnikai segítséget kapnak a gyerekotthonok, gyermekkórházak

Bővebben...

A Rutkai Bori Banda új mesekönyve és lemeze, a Zsebtenger

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékában ma Rutkai Bori olvasott fel egy részletet nemrég megjelent mesekönyvéből, a Zsebtengerből. Rutkai Bori képzőművész, énekes, zeneszerző, mese- és dalszövegíró, a Magyar Iparművászeti Egyetemen végzett. Számos zenekarban énekel, gyerekzenekara a Rutkai...

Bővebben...

Kertész Erzsi írónő, a Panthera sorozat szerzője

A Pagony Kiadó és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játéka folytatódik, benne Kertész Erzsi írónő videóüzenetével, amit már hallhatnak, láthatnak a Klasszik FB oldalán. 

Bővebben...

Az Intermezzo vendége dr. Szántó Szilvia mentálhigiéné…

Az Inermezzoban Bálint Edina vendége Dr. Szántó Szilvia mentálhigiénés szakember, a Budapesti Gazdasági Egyetem életvezetési tanácsadója. A beszélgetés fókuszában egy nagyon fontos és aktuális kérdés: hogyan keserítik meg a fiatalok a saját életüket?

Bővebben...

Wéber Anikó pedagógus, újságíró, író

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi hetének első szerzője Wéber Anikó 1988-ban született Tatabányán, pedagógus, újság- és gyerekkönyvíró. Magyar- és filozófiatanár szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán. A diploma megszerzése után egy budapesti általános iskolában dolgozott pedagógusként. Később...

Bővebben...

Mobillal forgatott filmet egy kolumbiai rendező

Mobilon forgatott karanténfilmet egy kolumbiai rendező. A The Bathroom (Fürdőszoba) című vígjátékban a színészek saját lakásukban, a rendező online instrukciói alapján játszottak.

Bővebben...

A Pagonnyal közös, gyermeknapi meglepetések a héten

Ezen a héten már vége is a májusnak. A két hónapnyi bezártság miatt az idő is másként telt, másként érzékeltük, szinte elszaladt mellettünk a tavasz, s már itt is május utolsó hétvégéje, a Gyermeknap.

Bővebben...

Hidas Frigyes zeneszerző, 92 éve született

Hidas Frigyes(1928-2007) magyar zeneszerző, 92 éve ezen a napon született.

Bővebben...
Image
Image