Image

Idén nem adják át a Turner -díjat, helyette ösztöndíj…

Nem adják át idén a legrangosabb brit kortárs művészeti elismerésnek számító Turner-díjat, helyette tíz művész között osztanak szét 100 ezer font, vagyis 38 millió forint ösztöndíjat – jelentette be a díjat gondozó Tate galériahálózat.

Bővebben...

Benny Goodman, akinek Bartók megírta a Kontrasztokat

Benny Goodman (1909 - 1986) amerikai klarinétművész, zenekarvezető 111 éve, ezen a napon született. 

Bővebben...

Riccardo Muti vezényli a korlátozások utáni első koncer…

Riccardo Muti fogja vezényelni az első olaszországi szabadtéri klasszikus zenei koncertet a korlátozások feloldása után. A Ravennai Fesztivál nyitóelőadásán a világhírű olasz karmester egy ifjúsági zenekarral áll színpadra.

Bővebben...

Harcos Bálint költő, író

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékában ma Harcos Bálint olvasott nekünk. Harcos Bálint 1976-ban született, Budapesten él. Költő, író, aki regények, versek, verses mesék és mesekönyvek mellett írt már forgatókönyvet, sőt, operalibrettót is.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége dr Peták István molekuláris farmak…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Dr. Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. A beszélgetés fókuszában a digitális Terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

Bővebben...

Az Impresszióban az UNICEF Magyarország lesz ma a fókuszb…

Az Impresszumban Bálint Edina Kordos Szabolccsal, az Unicef Magyarország kommunikációs tanácsadójával beszélget annak okán, hogy számítástechnikai segítséget kapnak a gyerekotthonok, gyermekkórházak

Bővebben...

A Rutkai Bori Banda új mesekönyve és lemeze, a Zsebtenger

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékában ma Rutkai Bori olvasott fel egy részletet nemrég megjelent mesekönyvéből, a Zsebtengerből. Rutkai Bori képzőművész, énekes, zeneszerző, mese- és dalszövegíró, a Magyar Iparművászeti Egyetemen végzett. Számos zenekarban énekel, gyerekzenekara a Rutkai...

Bővebben...

Kertész Erzsi írónő, a Panthera sorozat szerzője

A Pagony Kiadó és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játéka folytatódik, benne Kertész Erzsi írónő videóüzenetével, amit már hallhatnak, láthatnak a Klasszik FB oldalán. 

Bővebben...

Az Intermezzo vendége dr. Szántó Szilvia mentálhigiéné…

Az Inermezzoban Bálint Edina vendége Dr. Szántó Szilvia mentálhigiénés szakember, a Budapesti Gazdasági Egyetem életvezetési tanácsadója. A beszélgetés fókuszában egy nagyon fontos és aktuális kérdés: hogyan keserítik meg a fiatalok a saját életüket?

Bővebben...

Wéber Anikó pedagógus, újságíró, író

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi hetének első szerzője Wéber Anikó 1988-ban született Tatabányán, pedagógus, újság- és gyerekkönyvíró. Magyar- és filozófiatanár szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán. A diploma megszerzése után egy budapesti általános iskolában dolgozott pedagógusként. Később...

Bővebben...

Mobillal forgatott filmet egy kolumbiai rendező

Mobilon forgatott karanténfilmet egy kolumbiai rendező. A The Bathroom (Fürdőszoba) című vígjátékban a színészek saját lakásukban, a rendező online instrukciói alapján játszottak.

Bővebben...

A Pagonnyal közös, gyermeknapi meglepetések a héten

Ezen a héten már vége is a májusnak. A két hónapnyi bezártság miatt az idő is másként telt, másként érzékeltük, szinte elszaladt mellettünk a tavasz, s már itt is május utolsó hétvégéje, a Gyermeknap.

Bővebben...

Hidas Frigyes zeneszerző, 92 éve született

Hidas Frigyes(1928-2007) magyar zeneszerző, 92 éve ezen a napon született.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Laár András

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Laár András humorista, énekes, zeneszerző, író, költő, spirituális gondolkodó, a KFT együttes és a L’art pour l’art Társulat alapító és jelenlegi tagja.

Bővebben...

Készül az őszi szezonra a Berliner Ensemble

Készül az ősszel kezdődő szokatlan szezonra a Berliner Ensemble: a német főváros színháza a tervek szerint szeptember 4-én nyithat újra a koronavírus-járvány miatti bezárást követően.

Bővebben...

Jenny, az egyedül sétálgató ló

A macskákról köztudott, hogy szeretnek egyedül csatangolni megszokott útvonalakon, és kutyát is láthatunk kóborolni, de olyanra nem nagyon van példa, mint a németországi Frankfurt nagyvárosának egyik külterületén, Fechenheimban: egy Jenny nevű arab kanca sétál nap mint nap egyedül, írja a Bored...

Bővebben...

Ősszel, az online térben ünnepel a 25 éves Fonó

Ősszel ünnepli 25. születésnapját a Fonó, ám a járványhelyzet miatt most az online térben készül a jubileumi évadra.

Bővebben...

Bezárhat a londoni Globe Színház

Állami segítség nélkül a koronavírus-járvány miatti bezárást nem fogja tudni átvészelni a londoni Globe Színház – figyelmeztetett a teátrum a kormányhoz eljuttatott dokumentumában.

Bővebben...

Charles Aznavour, a francia sanzon királya

Charles Aznavour(1924 - 2018) örményszármazású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész, 96 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

Újranyit a Skanzen e hét szombattól

A szabadtéri múzeum egyelőre csak sétálójeggyel lesz látogatható a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával.

Bővebben...

A hajóforgalom csökkenésével változott a bálnák visel…

Kutatók vizsgálták meg, hogy milyen módon változik a bálnák viselkedése a csökkent hajóforgalomnak köszönhető csendesebb környezetben.

Bővebben...

Vera Lynn 103 évesen is brit slágerlistás

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára. A 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a 30. helyet érte el. 2017-ben Vera Lynn volt az első százéves énekes, aki ugyanezen...

Bővebben...

Az Impresszió témája a Magyar Nemzeti Levéltár karanté…

Az Impresszióban Bálint Edina Schmidt Anikóval, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosával beszélget, a Magyar Nemzeti Levéltár karanténnaplói kapcsán. 

Bővebben...

Az AMC nem akar többé Universal filmeket bemutatni

A világ legnagyobb mozilánca, az AMC bejelentette, hogy többé egyetlen filmszínházában sem tűzi a műsorára a Universal stúdió produkcióit, mivel a stúdió megszegte az érvényben lévő forgalmazási szabályokat.

Bővebben...

Az Impresszió témája a Pilisi Parkerdő és a fekete gól…

Az Impresszióban Bálint Edina Mészáros Péterrel, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjével beszélget, elsősorban annak okán, hogy ismét megjelent a fekete gólya a Valkói Erdészet területén

Bővebben...

Online gyermeknapi program a Ciróka bábszínház szervezé…

Egész napos online programsorozattal készül gyermeknapra az ország 13 bábszínháza a kecskeméti Ciróka szervezésében.

Bővebben...

Goldmark Károly zeneszerző, hegedűművész 190 éve szül…

Goldmark Károly (1830 – 1915) magyar–osztrák zeneszerző, hegedűművész és zenepedagógus, 190 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Faur Zsófi, a Kult11 elnöke

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Faur Zsófi, a Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke, a Faur Zsófi Galéria vezetője

Bővebben...

Az Impresszum vendége Fábián Éva énekesnő

Az Impresszumban Bálint Edina Fábián Éva énekesnővel beszélget.

Bővebben...

A 109 éve született Rodolfo emlékére nyílt virtuális k…

Az idén 109 éve született Rodolfo előtt tiszteleg a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelye vándorkiállításának virtuális bemutatásával.

Bővebben...

Murakami Haruki, világhírű japán író rádiós műsora

Zenés rádióműsorral szeretné otthonmaradásra bíztatni a koronavírus-járvány miatt otthonaikba kényszerült japánokat a világhírű japán író, Murakami Haruki. A május 22-re tervezett adás saját rádióműsorának különkiadása lesz.

Bővebben...

Meglepő vendégcsalogatók az éttermekben

Próbababákat ültet asztalainak egy részéhez az egyik leghíresebb amerikai étterem Észak-Virginiában, hogy megkönnyítse a kötelező távolságtartást a vendégek számára, amikor a hónap végén újra megnyitja a kapuit.

Bővebben...

Ausztriában sok színház megnyitja kapuit

Először a kicsi és a közepes méretű színháznak nyitnak meg, az egészség védelme érdekében, lépésenként vezetik be az enyhítéseket.

Bővebben...

14 órás dokumentumfilm női rendezőkről

Tizennégy órás dokumentumfilmben mutatja be a filmtörténet női rendezőit Mark Cousins észak-írországi filmtörténész, dokumentumfilmrendező.

Bővebben...

Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye felnagyítva i…

Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Bíró Eszter színész, énekes

Az Intermezzoban, Bálint Edina vendége Bíró Eszter színész, énekes, akinek nagysikerű, a Várkert Bazárban ebben az évadban bemutatott Az Időmanó mesekoncert sorozata – amelyet adventkor, szilveszterkor és farsangkor láthattunk - most online, animációkkal teli, interaktív, zenés minisorozatként folytatódik.

Bővebben...

Hey, June! MÜPA virtuális nyárindító

A Hey, June! a Müpa egyik olyan koncertsorozata, amely már a kezdetek óta biztos pontja az intézmény programjának. Ez idén sem lesz másként, bár ezúttal a megszokottól kissé eltérő módon érkezik meg a nyár a Müpába. Június 3. és 17...

Bővebben...

"Elevenedés" a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla Boulevard igazi szellemi közösséggé nőtte ki magát az elmúlt években a Kosztolányi és Karinthy által is kedvelt úton, ahol minden tavasszal és ősszel többnapos fesztivál keretében mutatkozik be az utca galériáinak, izgalmas gasztrocsodákat nyújtó éttermeinek, kávézóinak legjava...

Bővebben...

A 18. Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt csak 2021-ben tartj…

Jövő októberre halasztják az eredetileg idén őszre tervezett 18. Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt – közölték a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének tartott varsói esemény szervezői.

Bővebben...

Az Impresszióban Tengely Nóra ékszerkészítő a vendég

Az Impresszióban Bálint Edina Tengely Nóra ékszertervezővel beszélget annak okán, hogy hétfőn startolt el az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával szervezett jótékonysági online árverése, amelynek időtartama 2020. május 11-16. 

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Valuska László, a Margó Fesztivál…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Valuska László, a Margó Fesztivál igazgatója

Bővebben...

MADOKE 5+1 filmes akció

  Egy hétig ismét meghirdeti nagy sikert elért 5+1 filmes akcióját a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete, a MADOKE. A szakmai szervezet emellett online akadémiát és állandó videótárat is indít.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Benkő Vilmos, a Toastmasters alapít…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Benkő Vilmos, a magyarországi Toastmasters megalapítója

Bővebben...

Semmelweis-hét az Operettszínházban

Semmelweis Ignác tanítása a kézmosás fontosságáról a járványhelyzetben világszerte újra aktualitást nyert. Az utóbbi hetekben olyan jelentős médiaszereplők foglalkoztak a magyar orvossal, mint a Washington Post és a Wall Street Journal, és a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-szócikk lett Semmelweis...

Bővebben...

Május 13-án Libri Irodalmi Díj 2020 online átadó

Az idei év több szempontból is különleges a Libri irodalmi díjak történetében.

Bővebben...

Az Intermezzo mai vendége Barki Gergely művészettörtén…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Barki Gergely művészettörténész, képvadász

Bővebben...

Online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programok, v…

Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki kulturális intézmény, köztük a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, a szolnoki Szigligeti Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár.

Bővebben...

Ma van a Madarak és Fák Napja

A madarak és fák napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelemiránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e.

Bővebben...

Elindul a New York-i Broadway streaming szolgáltatása

Színházi előadások felvételeit, exkluzív előadásokat és mesterkurzusokat is kínál a New York-i Broadway májusban induló új streamingszolgáltatása.

Bővebben...

Papageno Klasszik, mai is a Klasszikon

A Papageno Klasszik (szerkesztő Kádár-Csoboth Judit, technikus munkatárs Zólyomi Dániel, műsorvezető H.Varga Mariann) ma délelőtt 10 és 12 óra között, várja hallgatóit a következő témákkal: Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki kulturális intézmény; Egy hétig ismét...

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Venyige Sándor, a Veres1 Színház v…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Venyige Sándor, a Veres1 Színház igazgatója

Bővebben...

Az Impresszió témája a StageHive videópályázat

Az Impresszióban Bálint Edina Zsoldos Dáviddal, a Papageno alapítójával beszélget. A beszélgetés fókuszában egy előadó-művészeti produkciók finanszírozására hirdetett videópályázat, amelyet a StageHive hirdetett. 

Bővebben...

Május 27-én újra megnyitja kapuit az Albertina, és a sch…

A pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én ismét megnyitja kapuit az Albertina múzeum, és a bécsiek végre birtokukba vehetik az osztrák főváros új modern művészeti múzeumát, az Albertina Modernet. Ugyanakkor fokozatosan fognak megnyílni Berlin világhírű múzeumai is a közönség előtt a...

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok…

Az Intrmezzoban Bálint Edina vendége Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója

Bővebben...

Az Impresszió vendége Kováts Kriszta színésznő, éneke…

Az Impresszóban Bálint Edina Kováts Kriszta színésznő, énekesnővel beszélget annak okán, hogy Biblia show címmel elkészült Wolf Péter új zenei anyaga, amelyet Fábri Péterrel együtt írt.

Bővebben...

Folytatódnak a MÜPA online közvetítései

Folytatódnak a Müpa népszerű online közvetítései, amelyeket estéről estére ezrek követnek figyelemmel. Ezen a héten többek közt a nagy sikerű Stravinsky-maraton egyik hangversenye és Bogányi Gergely zongorakoncertje lesz terítéken. A Müpa Home sorozat élményét az intézmény kiváló fotósai különleges felvételeken...

Bővebben...

Az Intermezzo mai vendége Maros András író

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Maros András író, a beszélgetés apropója, hogy ma este 7-kor Maros András: Elég erős c. darabját láthatjuk az Első Magyar Karanténszínház előadásában a Trip Hajó Facebook oldalán.

Bővebben...

Az Impresszió mai témája, a Libri irodalmi közönségdí…

Az Impresszióban, Bálint Edina Sándor Gabriellával, a Libri Bookline marketing és kommunikációs igazgatójával beszélget, a fókuszban a Libri irodalmi közönségdíj.

Bővebben...

A Bayreuthi Ünnepi Játékok művészeti vezető nélkül m…

Meghatározatlan időre művészeti vezető nélkül marad a Bayreuthi Ünnepi Játékok, mivel Katharina Wagner „egy hosszabb betegség miatt” nem tudja ellátni feladatát – jelentette be a bajorországi Wagner-fesztivál igazgatósága.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Grecsó Zoltán koreográfus

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Grecsó Zoltán koreográfus

Bővebben...
Image
Image