Wolfgang Tillmans fotói a Trafóban

Wolfgang Tillmans, a világ egyik legismertebb fotográfusa A te tested a tiéd című kiállítása június 4-től július 18-ig látható a Trafó Galériában.

Wolfgang Tillmans fényképei aktívan beékelődnek a minket körülvevő valóság repedéseibe; halkságukkal, sebezhetőségükkel, intimitásukkal és közelségükkel hol kitöltik, hol tovább feszítik ezeket a réseket. A Trafó Galériában nyíló kiállítás – amely egyben a művész első egyéni kiállítása Magyarországon – szintén egy ilyen résnek tekinthető. Résnek, ami teret ad a félelem nélküli emberi érintkezéseknek, a biztonság és szabadság pontszerű pillanatainak, és ahol a normának és az igazságnak nem csak egyetlen formája fogadható el.

Wolfgang Tillmans generációjának egyik legbefolyásosabb, iskolateremtő művésze. Egész eddigi pályafutása során megkérdőjelezte a képkészítés lehetőségeit és egy újfajta szubjektivitást hozott a fotográfiába. Az intimitást és a játékosságot társadalomkritikával párosítja, így kérdőjelezve meg a fennálló értékeket és hierarchiákat.

A különböző műfajokat, témákat, technikákat és kiállítási stratégiákat szintén mindenféle hierarchia nélkül integrálja művészetében. Korai képei óta – amelyek az AIDS-krízis és a berlini fal leomlása utáni időszak új társadalmi és kulturális berendezkedésével foglalkoznak – Tillmans mindig is erős politikai tudatossággal alakította praxisát és nyíltan foglalt állást bizonyos politikai témák kapcsán.

Az elmúlt években politikai elkötelezettsége túllépett a képkészítés gyakorlatán; a társadalmi aktivizmus és szolidaritás jegyében több kampányt kezdeményezett az általa 2017-ben létrehozott Between Bridges alapítvány szervezésében, amely a művészetek, az LMBT+ jogok és az antirasszizmus területén aktív.

A te tested a tiéd című, most megnyíló budapesti kiállításon látható fotókon szintén összefonódnak a személyes és a közéleti-politikai témák, terek. A történelmi idő relativizálása a kollektív emlékezeten ütött képi és szöveges rések segítségével az egyéni felelősség kérdését állítja középpontba. A kiállítás már az épületen kívül elkezdődik: a Trafó Kortárs Művészetek Háza utcafrontján kiállított két nagyméretű molinóra nyomtatott fotóval.

Back To Top