Vetítéssorozat Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából

Jancsó Miklós filmrendező születésének 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó vetítéssorozatot szerveznek a Filmszerész filmklubban: a budapesti Művész és Kino Cafe moziban szeptembertől májusig látható havonta egy-egy Jancsó-film.

Szeptember végén lenne 100 esztendős az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb, legizgalmasabb rendezője, Jancsó Miklós. A világhírű alkotó nemcsak legendás filmjeivel, összetéveszthetetlen filmnyelvújító formai eszközeivel, különleges történelemszemléletével volt nagy hatással kortársaira és az utókorra is, hisz Jancsó életművéről ma is ódákat zeng számos elsőrangú, ünnepelt külföldi művész Martin Scorsesétől Alfonso Cuarónon át Jórgosz Lánthimoszig.

A kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, Érdemes és Kiváló Művész születésének 100. évfordulója alkalmából nagyszabású sorozatra hívja a filmrajongókat Kovács Gellért „Filmszerész” újságíró. A jubileumi mozizást beszélgetések is kísérik: Jancsó Miklós pályájához, sokszor magánéletéhez is köthető alkotótársakat, barátokat, családtagokat hívnak meg a vetítésekre.

A kilenc filmet fordított időrendben vetítik – leginkább a jancsói játékosság nevében, de azért is, mert így, visszafelé haladva még izgalmasabb felfejteni a rendező kedvenc motívumait, és talán még különlegesebb így lépdelni Jancsó Miklós különbejáratú univerzumában.

Szeptember 6-án a Művész moziban a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című film látható, a beszélgetésre Scherer Péter színművészt hívták meg. Ugyancsak a Művész moziban látható október 4-én az Allegro barbaro, november 8-án pedig a Szerelmem, Elektra, a vetítésekre meghívott vendég Cserhalmi György színművész és Kende János operatőr. December 6-án az Égi bárány a Kino Cafe moziban látható. A Jancsó 100 további filmjei a Fényes szelek, a Csillagosok, katonák, a Szegénylegények, az Így jöttem, valamint az Oldás és kötés. A meghívott vendégek között van Bálint András, Jancsó Dávid és Hajdu Szabolcs.

A centenáriumról a Magyar Posta bélyeggel emlékezik a filmrendezőre, amely Máté András Gábor grafikusművész tervei alapján készül. A bélyeg a Kende János operatőr által készített Jancsó-portrét ábrázolja, háttérben a Még kér a nép című filmre utaló motívumokkal.

Back To Top