Június 18-án indul a Szabadtéri Játékok a Skanzenben

Júniusban a Skanzen Amfiteátrum ad helyet az IVANCSICS ILONA ÉS SZÍNTÁRSAI által szervezett nyári Szabadtéri Játékoknak, amelynek során egy ősbemutatóval és négy vendégelőadással várják a színházkedvelőket.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai idén első alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Játékok a Skanzenben elnevezésű színházi fesztivált, melynek egyik különlegessége a műfajok sokszínűsége, ezzel garantálva a varázslatos színházi élményt nézőiknek. Az előadássorozatnak a szentendrei Skanzen Amfiteátruma ad otthont.

Ahogy Ivancsics Ilona művészeti vezető fogalmazott A több, mint egy éve tartó bezártság után a törzslátogató színházba járók mellett, az új érdeklődők figyelmébe ajánljuk az élő színház varázslatos szabadtéri csodáját”. Az eseménysorozat 2021. június 18-án veszi kezdetét A koppányi aga testamentuma című historikus daljáték ősbemutatójával, melyet 4 vendégtársulat előadása követ egészen június 28-ig.

A koppányi aga testamentuma Fekete István első regénye1937-ben az Országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaság regénypályázatán I. díjat nyert a regény.

A történet a török hódoltság idején játszódik Somogyban. Főhőse Babocsai László, egy végvári vitéz, akinek édesapját a koppányi aga, Oglu párviadalban legyőzte és megölte. László fogadalmat tesz arra, hogy ő viszont a koppányi agát öli meg egy újabb párviadalban. Fekete István regényének cselekménye e párviadalra való készülődéssel kezdődik 1586-ban a fonyódi (a regényben követett korabeli írásmód szerint fonódi) végvárban. Csomay Ferenc várkapitány hozzájárul ahhoz, hogy László megütközzön az agával, pedig megfogadta Babocsainénak, hogy megóvja a párviadaloktól Lászlót.

A párbaj Babocsai László győzelmével végződik. Oglu halálos kimerültségében Babocsai Lászlóra hagyja vagyonát, és kéri azt is, hogy leányát, a magyar anyától született és keresztényként nevelkedett Zsuzskát vigye el az édesanyjához. Babocsai Gáspárné kezdetben ellenségesen fogadja, de igen hamar megszereti a leányt. Időközben azonban a szomszédos végvárban, a Bolondvárban (a mai balatonszemesi Bagolyvár helyén állt) az ott várkapitány császári zsoldos, Kales Rudolf értesül az örökségről és csapdát állít Babocsai Lászlónak. Párviadalra hívja, de előtte tőrt vet neki és elrabolja. A börtönben László az új koppányi agának, Szinánnak a fiával, Szahinnal kerül egy tömlöcbe.

Mindkettőjüket kiszabadítja Bogics Markó horvát vitéz, aki cselhez folyamodik. A fonyódi várat fölmérő császári építésznek, az olasz Dellini mesternek elkéri néhány műszerét, és mint várfundáló mester sétál be Bolondvárra. Kales éppen a váltságdíjért indulna Szinán agához, amikor Bogics Markó Bolondvárra érkezik. Alig pakol ki a fonyódi csapat – és fog hozzá a vár fölméréséhez –, Kales elkéredzkedik Dellinitől. Kales tőrbe csalná Szinánt is, de a török aga kikerüli a csapdát. Időközben Bogics Markó társaival együtt fölfedezi László és Szahin börtönét, kiszabadítja őket és délnek fordul, hogy elkerülje Kales csapatát. Ők találkoznak Szinán csapatával, a beteg Lászlót Koppányba viszik, Bogics Markó pedig estére tér meg Fonyódra. Kales kapitány bosszúból föl akarja perzselni a Bézsenyben lévő Babocsai-birtokot, de a jobbágyok, ifjabb Máté vitéz segítségével lenyilazzák Kalest és néhány emberét. A regény végén a bézsenyi és a koppányi fiatalok között szerelem szövődik, és kettős házasságkötéssel ér véget a romantikus történet.

A Koppányi aga testamentumát Neumark Zoltán dolgozta át és június 18-án láthatja a közönség a historikus daljáték ősbemutatóját Ivancsics Ilona és Színtársai előadásában.

Back To Top