Hangjáték, a Veszprém – Balaton 2023 zenei fejlesztési programja

Könnyűzenei képzések, kórusok újraindítása, kisgyermekes foglalkozások – ezekkel indul el a Hangjáték, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja. A Hangjáték missziója a veszprémi és környékbeli zenei kultúra fejlesztése; célja, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon, híven a 2019-ben az UNESCO által odaítélt A zene városa címhez. 2021 nyarán zenészek, pedagógusok és zenélni vágyó veszprémiek toborzásával kezdődik a program.

A Hangjáték programmal Veszprém lehet a zene városa, ahol az egész országban a legtöbb ember játszik hangszeren, énekel, zenél. A program a már működő zeneoktatási lehetőségeket kívánja kiegészíteni többféle programmal. Céljuk bevonni a zenei életbe az erre fogékonyakat babakortól az időskorig, többek között növelni a könnyűzenei oktatást és feléleszteni helyi zenei klubokat.

Az Európai Bizottság 2013-ban végzett felmérésének eredményei alapján a magyarok az EU átlagnál jóval kevesebbet zenélnek. Hosszú távon a Hangjátékkal azt szeretnék elérni, hogy a napi rutin része legyen a zenélés, pont úgy, mint például a futás. Kutatások bizonyítják, hogy a zenélés és éneklés fiatalkorban nagyban hozzájárul a kognitív fejlődéshez, időskorban segít megőrizni a szellemi frissességet, hosszú távon boldogabbá tesz. A zene aktív művelésének népszerűsítése ugyanakkor kihat a régió gazdaságára is, növeli a kultúrafogyasztást, ezzel erősíti a zeneipart.

2021 őszén több területen indul el az úttörő program, mely új modellben több célcsoportot céloz különböző programjaival. Olyan zenei közösségek működését kívánják támogatni, mint a kórusok vagy az amatőr fúvós és szimfonikus zenekarok, amelyek újraindulásához segítségre van szükség. Emellett a program kifejezett célja, hogy kiegészítse a zeneoktatás meglévő lehetőségeit. A kisgyermekek zenei fejlesztése például még nem része a köznevelési rendszer működésének, ezért a Hangjáték támogatná a nekik szóló zenei foglalkozásokat, illetve továbbképzési lehetőségeket indít a bölcsődei és óvodai gondozók számára.

Jellemzően a tizenéveseket és az idősebb korosztályokat érdekli a könnyűzenei oktatás, ami ma Veszprémben is többnyire csak magánoktatás keretein belül érhető el. A létező lehetőségeket szervezné egységes keretbe egy könnyűzenei képzési központ helyi magántanárok és az Öröm a Zene Tehetséggondozó Program részvételével. A régió településein számos zenész és tanár szervezi aktívan a zenei életét a formális oktatás keretein kívül – a Hangjáték az ő tevékenységüket is szeretné felszínre hozni és segíteni.

A Hangjáték első lépéseként a szervezők most olyan zenészeket és zenetanárokat keresnek, akik szívesen lennének részesei a programnak a jelenlegi oktatási keretek között eddig megvalósulni nem tudó ötleteikkel, kezdeményezéseikkel. A képzések és foglalkozások ősztől indulnak, amelyekre érdeklődő diákokat, családokat és zenélni vágyókat várnak. A Hangjáték jelen lesz az augusztus 25. és 28. között szervezett Veszprémi Utcazene Fesztiválon is, ahol személyesen is lehet érdeklődni a program kezdeményezéseiről.

forrás: https://papageno.hu/

Back To Top