Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

Még idén megnyithatja kapuit az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár. A könyvállomány feldolgozása és digitálisan elérhetővé tétele már megtörtént, jelenleg a könyvtárterem kialakítása zajlik.

Az Esterházy család jóvoltából a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került Esterházy Péter és Esterházy Gitta könyvgyűjteménye, amelynek kezelője az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár lett.

A napokban adta közre az Evangélikus Országos Gyűjtemény, hogy tizenöt hónapnyi megfeszített munkát követően, Ravasz Ildikó, Németh Katalin és Kurucz Mária könyvtárosok szakszerű közreműködésével elkészült a 14.102 kötetet tartalmazó könyvtár feldolgozása.

Egyesével bontották ki azokat a dobozokat, amelyeket polcrendben csomagoltak be ideszállításkor. Az összes könyvet olyan módon dolgozták fel, hogy az eredmény egyből fel is került a Liberty rendszerbe. Ezen a felületen megtalálhatók és mindenki számára kereshetővé váltak azok a kötetek, amelyeknek Esterházy Péter volt a tulajdonosa” – mondta Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, aki Balogh Kriszta könyvtárvezetővel közösen látja el az új könyvtári egység kurátori munkáját.

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár belső kialakítása várhatóan szeptember végén fejeződik be, ekkor veszi kezdetét a könyvek elhelyezése. A könyvtár a tervek szerint ez év végétől várja majd a látogatókat.

forrás: MTI, borítófotó: Szilágyi Lenke

Back To Top