170 éve készült az első fotó a napfogyatkozásról

1851-ben ezen a napon elkészült az első tudományosan is használható fotó a napfogyatkozásról, amelyet a porosz Johann Julius Friedrich Berkowski készített.

A Napot először 1845-ben dagerrotípusban fényképezték le a francia fizikusok Léon Foucault és Hippolyte Fizeau. Korábban Gian Alessandro Majocchi, az olasz fizikus sikertelen kísérletet tett a Nap teljes napfogyatkozásának lefényképezésére Milánóban, 1842. július 8-án. A Nap napkoronáját először 1851. július 28-án, szintén egy napfogyatkozás idején sikerült lefotózni. Dr. August Ludwig Busch, a Königsbergi Porosz Királyi Obszervatórium igazgatója utasítást adott Johann Julius Friedrich Berkowski helyi dagerrotipistának, hogy készítse el a napfogyatkozásról a felvételt. Busch nem volt jelen Königsbergben (most Kalinyingrád, Oroszország) a közeli Rixhoftból figyelte a jelenséget.

Berkowski egyébként nagymestere volt a dagerrotípia eljárásnak, de feladata most nem volt egyszerű, ugyanis egy tökéletesen exponált dagerrotípiát kellett alkotnia a napfogyatkozásról. Előtte már mások is megpróbálkoztak a feladattal, de vagy alul- vagy túlexponált képek jöttek létre, illetve nem volt elég a kontraszt a Nap fényes koronája és a Hold korongja között. Berkowski egy kis, hat centiméteres fénytörő teleszkópot erősített egy 15,8 centiméteres Fraunhofer heliométerre, és expozíciót készített röviddel a jelenség kezdete után. A tökéletes eredményhez 84 mp-es záridőre volt szükség. Körülbelül 40–45 másodpercig kitett egy második lemezt is, de elrontotta, amikor a Nap kitört a Hold mögül. Magát a napfogyatkozást azonban ő rögzítette először a történelemben.

A napfogyatkozás egyébként akkor következik be, amikor a Hold áthalad a Föld és a Nap között, és árnyékot vet a Földre, amely ideiglenesen elfedi a Nap korongjának egy részét vagy egészét. A teljes napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold belső árnyéka, vagy az umbra eléri a Föld felszínét, és teljesen eltakarja a Napot a Föld egy sokkal szűkebb részén. A 19. század első felében a fotográfia fejlődésével elméletileg lehetővé vált a Nap állóképének rögzítése a teljes napfogyatkozás során. A modern tudomány megjelenése előtt azonban a napfogyatkozásokat babonás rettegéssel nézték. A tudomány számára mégis érdekes és fontos volt mindez a különféle jelenségek miatt, amelyek csak ekkor következhetnek be.

forrás: https://hu.tewksburyissues.org/207353-solar-eclipse-of-july-28-RVHDGK

Back To Top