161 éve született Gustav Mahler cseh-osztrák zeneszerző, karmester

Gustav Mahler (1860 -1911csehosztrák zeneszerzőkarmester rendkívüli tehetséggel rendelkezett: hatévesen már komponált,  tizenöt éves korában került a bécsi konzervatóriumba, karmesteri és operaigazgatói karrierjét pedig húszévesen kezdte. Jöjjön most néhány érdekesség Mahlerről. 

Gustav Mahler osztrák zeneszerző hatéves korában nagyanyja padlásán fedezett fel egy zongorát. Alig négy évvel később adta első nyilvános fellépését.

A Mahler család Kelet-Csehországból származott, mielőtt letelepedett a német Kaliště városba.

Mahler 1878-ban diplomázott a Bécsi Konzervatóriumban. Sajnos kevés hallgatói kompozíciót őriztek meg, így nem lehet tudni, hogyan hangzott Mahler diploma munkája annak idején.

A lipcsei opera időszakát követően, Mahler 1885-ben Prágába költözött, hogy a prágai Neues Deutsches Színházban (Új Német Színház) töltse be új pozícióját.

1888 és 1891 között a Magyar Királyi Operaház igazgató karmestere volt. A Teréz körút 7. alatt lakott.

1897-ben Mahler a bécsi udvari opera igazgatója lett, ezt a posztot tíz évig töltötte be. Egyfajta próbaidőszak is volt ez Mahler számára, akinek nem egyszer kellett bizonyítania kulturális tudását és tapasztalatát, hogy megnyugtassa munkáltatóit. Néhány viharos koncerttel ez sikerült is.

Mahler a New York-i Metropolitan Opera és a New York-i Filharmonikusok igazgatója lett a huszadik század fordulóján.

Mahler 1911. február 21-én dirigálta utolsó koncertjét a New York-i Carnegie Hallban. Utána súlyos betegsége miatt, nem tudott felkelni az ágyból. Visszautazott Bécsbe, ahol 1911. május 18-án meghalt.

Az első világháború pusztító hatását követően Mahler érzelmileg erőteljes hangzásvilágát sokan úgy érzékelték, hogy túllép a téren és az időnNem véletlen, hogy Leonard Bernstein, aki hatalmas Mahler rajongó volt, az 1960-as évektől sokat tett a Mahler kultuszért.

A magyar / amerikai karmester, Eugene Ormandy halála után újabb hű támogatója volt Mahler munkásságának. Ezen a fotón a londoni Szimfonikus Zenekart Mahler 10. szimfóniáján 1966-ban mutatja be.

Daniel Harding brit karmester dirigálja a Mahler Kamarazenekart a lucernai fesztivál idején, a svájci lucernai Kulturális és Kongresszusi Központban.

forrás: https://www.classicfm.com/composers/mahler/pictures/mahlers-150th-birthday/4/

Back To Top