VÍZ ALATTI FANTÁZIAVILÁG ELEVENEDIK MEG A SZÍNES VÁROS CSOPORT LEGÚJABB MURÁLIS ALKOTÁSÁN

Víz alatti fantáziavilág elevenedik meg a Színes Város Csoport legújabb murális alkotásán

300 négyzetméteres víz alatti világ kapott helyet a II. kerületi Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán. A murális alkotás a MOME és a Színes Város Csoport együttműködéseként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre; fókuszában a tűzfalak kommunikációs szerepének újragondolása állt.


A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal festéssel és köztér színesítéssel foglalkozó szervezete. A civil kezdeményezésű projekt már a kezdetekkor mozgalommá nőtte ki magát, ugyanis a köztér színesítés legális formában ismeretlen volt hazánkban a Színes Város alapítása előtt.

A mural art lényege, hogy a tűzfal festés során olyan alkotások készülnek, melyek reflektálnak napjaink eseményeire, technikai lehetőségeire és színeikkel, mondanivalójukkal felvidítják a városképet amellett.

A MOME kapcsolódó kurzusán 22 diák, 3 oktató részvételével  tanulmányozta a műemléki épületek egyedi vizuális rekonstrukciójának lehetőségeit. A festett falat a szomszédos telken található Molnár János barlang inspirálta, a vizuális elemek a barlangvilág tematikájából merítenek.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Színes Város Csoport között 2018-ban megkezdődött együttműködés keretében több olyan kurzus indult,  melynek középpontjában a tűzfalak, mint közösségi kommunikációs felületek-újragondolása áll.

Az épületet a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre. A kiválasztott épületre több vizuális projektterv született, melyeket az erre a célra felállított szakmai testület zsűrizett.

A Molnár János barlang hazánk víz alatt lévő legnagyobb, a Budai-hegység és Budapest egyetlen, jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja. A MOME-s hallgatók ezt a rejtőzködő természeti kincset, és annak víz alatti fantáziavilágát vizualizálták a tűzfalra.

Vendégünk: Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára

INTERMEZZO  – Bálint Edinával
Adás: 2022.08.05.

Back To Top