VIDOR EMIL , A MŰÉPÍTÉSZ – GOTTDANK TIBOR HIÁNYPÓTLÓ ÚJ KÖNYVÉT MUTATJA BE A FUGÁ- BAN

Van egy magyar építész, aki hatalmas életművet hagyott maga után, mégis szinte egyáltalán nem dolgozták fel eddig a munkásságát. Ő Vidor Emil, a századfordulós és a két világháború közötti magyar építészet egyik fontos alakja, aki a nyugati szecesszió talán legnagyobb hazai építésze volt, de alkotott más stílusban is kiválót.

 

A könyv tudományos igénnyel, több száz képpel, tervvel illusztrálva mutatja be a hatalmas életművet, hiszen több mint száz műről van szó, melyek legismertebb darabjai a Városligeti fasoron, Lipótvárosban és Újlipótvárosban a Liszt Ferenc téren állnak, de munkásságának egy jelentős darabjáról szinte semmit sem tudtunk eddig.

A könyv teljes képet kíván adni: a hangsúly a műveken van, de az építész élettörténetét is felöleli.

Vidor azonban nem csak az építészetért rajongott. Remek amatőr hegedűs is volt, játszott szimfonikus zenekarokban is Lichtenberg Emil vagy Komor Vilmos karmesteri vezetése alatt. Nem véletlen, hogy pont a Liszt Ferenc térre építette a saját házát!

A csütörtöki könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a FUGA Budapesti Építészeti Központba délután ötkor. A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget: Saly Noémi művelődéstörténész
Az Impresszió rovat vendége: Gottdank Tibor építészeti kutató, műszaki szakíró

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.11.30.

Back To Top