Vass Lajos az Óbudai Társaskör új igazgatója

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Vass Lajos, az Óbudai Társaskör új igazgatója.

2023-ban harmincöt éves lesz az Óbudai Társaskör. A fordulóponthoz új csapat vezeti el, élén Vass Lajos, a szolnoki Szigligeti Színház korábbi igazgatója, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója. Az Óbudai Társaskör hiteles, szerethető otthona a zene- és irodalombarátoknak, emellett élő közösségi tér, ahol minden generáció megtalálja a számára legkedvesebb programot.

Az új igazgatói koncepció szerint minden évszak tartogat majd egy-egy országos jelentőségű komolyzenei rendezvényt – a negyedévente jelentkező, világszínvonalú estek látogatott, emblematikus alkalmakként fémjelzik majd az intézményt. A hétköznapokban a kamarazenétől kezdve az operán, a világzenén, a jazzen és a dixielanden át az akusztikus popig sok-sok stílust vonultat fel koncertszínpaduk, de más jellegű, többek közt prózai programokat is kínálnak majd.

A szabadtéri, nyári előadásokban rejlő lehetőségek kiapadhatatlanok, ezért a következő öt évben még nagyobb stiláris és műfaji változatosságra törekszenek. Jól működő sorozataikat – Muzsika a kertben, Opera a kertben – megtartják, miközben nagy hangsúlyt kap a pesti kabaré, a zenés komédia gazdag hagyománya, valamint évente legalább egy-egy előadással megjelenik az operett, a musical, a jazz, a népzene, a világzene és az akusztikusan előadott popzene.

Jól futó klubjaik– Zenebarátok Klubja, Mozart Klub, Bridzs Klub – megőrzése is fontos feladat, de legalább ugyanilyen fontos, hogy nyitni tudjanak a fiatalabb korosztály felé. Szeretnének jazzklubot is indítani Óbudán, amelynek célja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett fiatal tehetségek felkarolása. A hazai kortárs alkotóművészet segítése érdekében zeneszerzői pályázatok kiírását, ösztöndíj-program beindítását is tervezik, és az Óbudai Társaskör Galériában is a fiatal, pályakezdő tehetségek támogatására helyeznék a hangsúlyt.

Már most júliusban is érdekes és izgalmas estek várják a közönséget. Jön a III. Óbudai ZeneZug Fesztivál, a Dalok a Kispipából című Seress Rezső-est, Dés László valamint a Sárik Péter Trio koncertje is.

borítófotó: Gálos Mihály Samu

Back To Top