ÚJ PERSPEKTÍVÁT NYITOTT A CZIFFRA GYÖRGY – EMLÉKÉV A BELFÖLDI ÉS NEMZETKÖZI ZENEI KAPCSOLATOKBAN

A nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeiben, zenekaraival és fesztiváljain valósultak meg programok a Cziffra György-emlékév keretében. A szakma egy emberként ünnepelte a Mestert, és a közönségsiker is egyértelműen bebizonyította, hogy a romantikus gondolkodásmód újra hódít a klasszikus zenében.

Balázs János művészeti vezetésével a jelentős francia, angol, svájci és olasz együttműködések a jövőben is folytatódnak, így az unikális magyar zenei örökség népszerűsítése további nemzetközi színtereken valósulhat meg.

Ősbemutatók, emlékérme, könyv, zenei versenyekben való szereplés, fiatalok nemzetközi bemutatkozása, képzőművészeti kiállítások, mesterkurzusok, zenetudományi konferencia, falfestmény, tudományos eredmények dúsították az emlékév palettáját a száznál is több hazai és nemzetközi helyszínen megrendezett koncertek mellett.

Az Emlékév célja bemutatni Cziffra György életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, népszerűsíteni azt a Liszttől eredő stílusirányzatot, amit képviselt, nagyobb hangsúlyt fektetni a hangversenytermekben a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományaira, illetve felhívni a figyelmet a fiatal művészek támogatásának fontosságára.

Ezt a missziót egy nagyszabású, több országon átívelő programsorozattal valósították meg a szervezők. Az elmúlt másfél évben 17 országban, 43 városban több mint 100 eseménnyel tisztelegtek a világhírű zongoraművész előtt.

Jelentős fókusz került a fiatalokra: a magyar tehetségek hazánk mellett Bécstől Prágán át Londonig mutathatták be tudásukat.

A műfajok találkozásával teljesen új, sőt közönségkedvenc produkciók születtek az Emlékév során, így pl. a Paganini+ koncert, ahol a jazz és a könnyűzene találkozott a klasszikus zenével, vagy a Cziffra Café, ahol színházi hangulatban adott randevút egymásnak a sanzonok világa a klasszikus remekművekkel.

November 5., Cziffra György születésnapja immáron hagyományosan az év kiemelt zenei ünnepe, hiszen Balázs János zongoraművész ezen a napon 15 éves kora óta koncertekkel emlékezik meg a Mesterről. Idén a Zeneakadémia Nagytermében együtt lép fel négy Kossuth-díjas művész: Lakatos Mónika roma énekesnő, Dresch Mihály fúvós zenész, Szakcsi-Lakatos Béla és Balázs János zongoraművészek.

Ezen a jeles napon megtörténik majd a varázslat a színpadon; a klasszikus zene a népzene a jazz és a cigányzene fúziójából egyszeri és megismételhetetlen produkció születik.

Az Intermezzo vendége: Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra100 művészeti vezetője 

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.09.16.

Back To Top