ÚJ LEMEZZEL JELENTKEZETT A SIMPLICISSIMUS EGYÜTTES

„Les Burlesques de Telemann” című albumuk decemberben jött ki,  rajta a barokk zeneszerző, Telemann négy szvitjével. A modern kor követelményeinek eleget téve természetesen digitális formában a nagy zenei streaming oldalakon is megtalálható, de rendhagyó formában fizikailag is megjelent: egy bankkártya alakú pendrive-on.

A Németh Zsombor hegedűművész–zenetörténész által vezetett, korhű hangszereken játszó Simplicissimus Ensemble 2012-ben alakult.  A névválasztással Daniel Speer 17. századi német író és komponista előtt tisztelegnek. Speer íróként a  H. J. Ch. von Grimmelshausen nevet használta. Híres pikareszk regényének címszereplője  Simplicissimus, aki a harmincéves háború idején barangolásai során ezerféle kalandba keveredik. Ez a „barangolás” és „kalandozás” szintén érvényes a zenekarra,  hiszen van, hogy olyan darabokat játszanak, amelyeket más nem, illetve van, hogy az ismert kompozíciókat olyan felfogásban szólaltatják meg, amely eltér a fősodortól.

Így van ez a legutóbbi, harmadik korongjukkal is. Ezen  Georg Philipp Telemann német zeneszerző két olyan szvitje is szerepel, amelyeket eddig  senki nem játszott még fel hanghordozóra. Ennek a két darabnak a felvétele – ez az albumon a 15–28. track – tehát világelső felvétel!  A másik tartalmi különlegesség, hogy most egy helyen meghallgatható Telemann-nak az a négy zenekari szvitje, ami a „burlesque” alcímet kapta.

A zenekarral  legközelebb február 17-én lehet találkozni Budapesten az Ötpacsirta Szalonban, ahová viszont teljesen más műsort visznek:  megkísérelik prezentálni, hogy valójában ki volt a 370 éve született és 310 éve meghalt Arcangelo Corelli.

 

Az Intermezzo vendége: Németh Zsombor hegedűművész, zenetörténész

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2023.01.04.

Back To Top