Új Kurtág lemezt mutat be a BMC

Új Kurtág-lemezt mutat be a szerző születésnapján, február 19-én a BMC Records.

Kurtág György Bornemissza Péter mondásai című első főművének befogadására maga a szerző készít fel: előadásában a protestáns prédikátor hitről szóló veretes sorai különösen erős érvényt nyernek. A mű nemcsak a kimondás erejéről szól: felismerhetjük benne egy énekhanggal eljegyzett zeneszerzői gondolkodás genezisét, és fel lehet ismernünk ebben a kompozícióban a saját magunkkal való szembenézés bátorságát is. A technikai nehézségek miatt oly ritkán hallható darabot Tony Arnold amerikai szopránénekes és Csalog Gábor zongoraművész tolmácsolja.

Kurtág 1963 januárja és 1968 augusztusa között, több mint öt éven keresztül komponálta pályája a művet, amelyet Kroó György „a második világháború utáni magyar zene legnagyobb alkotásának” nevezett. Kurtág 7. opusza a magyar reformáció egyik kulcsalakjának, Bornemisza Péternek állít emléket.

Balassi Bálint tanítómestere – aki amellett, hogy a lutheri tanok magyarországi terjesztésében jeleskedett – a 16. századi magyar szépirodalmi nyelv egyik megteremtője is volt, akinek Szophoklész Élektrájából készült prózai átdolgozása a legelső európai rangú, magyar nyelvű dráma. Kurtág kezdetben a Magyar Élektrából szeretett volna operát írni, ám ez a feladat meghaladta erejét, így Bornemisza prédikációs köteteit vette kézhez, amelyek részleteiből maga állította össze a mű szövegét. Felsorolni is sok lenne, mennyi szálon kapcsolódik Kurtág a Bornemiszában az európai zenetörténethez, ahogy a mű értelmezési kísérletei is széles fesztávot fognak át.

Már a próbafolyamat is heroikus volt, amelynek során Tony Arnold – aki egyedüli énekesként bizonyult alkalmasnak a mű előadására – az ördögi nehézségű darabbal megküzdött. Mindez Kurtág György jelenlétében zajlott Budapesten, aki a megalkuvás nélküli zenélés, a teljes egzisztencia odaadásának igényét támasztotta az előadókkal szemben. Kérlelhetetlenségén csak felesége, Márta enyhített, folyton szemrehányást téve Kurtágnak szigoráért.

Csalog Gábor a kortárs magyar zene egyik legautentikusabb előadója. Számos kiemelkedő zeneszerzővel van folyamatos munkakapcsolatban. 1980 óta dolgozik együtt Kurtág Györggyel, több premier is fűződik nevéhez. Koncertjei, zeneakadémiai tanítása, saját műveinek bemutatása mellett Kurtág György kamarazene-kurzusainak is sok éve asszisztense.

A több éves munka passiótörténetét azonban feltámadás koronázta: a mű – melyet a 2019-ben megrendezett Reformáció 500 emlékkoncerten mutattak be a Zeneakadémián, majd az azt követő napon a BMC Stúdiójában rögzítettek – etalon-értékű előadásban született új életre.

Back To Top