TÁNC A KERTBEN, ORGONÁK ÉJSZAKÁJA ÉS AZ ÉV FAGYLALTJA A NYITÁNYBAN

A szerdai Nyitányban Vasas Erika táncművésszel beszélgetünk a Tánc a kertben című produkcióról, amit a Várkert Bazárban láthatnak az érdeklődők. Ha augusztus, akkor orgona, azaz Orgonák éjszakája – erről is szó lesz a műsorban. Kilenc óra után pedig a Szőke zserbóról, vagyis az év fagylaltja versenyről kérdezzük Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét.

TÁNC A KERTBEN – EXIST

Augusztus 7-én a Várkert Bazárban Tánc a Kertben címmel a Vasas Művek EXIsT című produkcióját láthatják. Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvásárok sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört. Az előadás táncnyelvében, vizuális és a zenei világában, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. Az előadásról Vasas Erika táncművész, koreográfus, a Vasas Művek művészeti vezetője mesél.

HA AUGUSZTUS, AKKOR ORGONA!

Augusztus 6-án rendezik meg az OrgonaPont sorozat nyitóeseményét, az Orgonák éjszakáját. Egy éjszaka a hangszerek királynőjével és olyan különleges párosításokkal, mint Zséda és Pálúr János közös koncertje a pécsi Kodály Központban, Mészáros Zsolt Máté és Dúlfalvy Éva Végh Lajos homokanimációjával kísért koncertje a Mátyás-templomban és Szirtes Edina Mókus és Kővári Péter varázslatos fényfestéssel színesített improvizációs hangversenye Tihanyban. Ezen a hétvégén még a zenélő szökőkutakból is orgonazene fog szólni, de lesznek ingyenes koncertek gyógyfürdőkben, kórházak és idősotthonok udvarán, valamint hangversenyek a Balaton északi és déli partján is. Az Orgonák éjszakájáról Szamosi Szabolccsal, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélget Szerémi Nóra.

A SZŐKE ZSERBÓ LETT AZ ÉV FAGYLALTJA

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is megszervezte az Év Fagylaltja Versenyt, amelynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesítve és díszítve. Idén ismét meghirdették az „M – Mentes” kategóriát is, amelyben hozzáadottcukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal nevezhettek a versenyzők. Az év fagylaltja a szőke zserbó lett. A díjat, amelyet idén 25. alkalommal adtak át, Dobó Norbert vette át a balatonfüredi Füredi fagyizó képviseletében. A versenyről Ízlés szerint rovatunkban Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével beszélgetünk.

Back To Top