Száz éves a Grolier Klub

Grolier Club Rendering Interior02

Idén 100 éves az Egyesült Államok első bibliofil klubjának épülete.

Különös az egyébként pezsgő és színes metropolisz közepébe képzelni ezt a csendes, elegáns helyet, az Egyesült Államok legrégebbi bibliofil klubját. A jelenlegi, nemrég felújított épület éppen 100 éves, a Grolier-t viszont már 1884-ben megalapították. Épp abban az időben, amikor a gépi nyomás elterjedése jelentősen növelni tudta ugyan a megjelenő kötetek példányszámait, a minőség viszont ugyanekkor a korábbi „kézműves könyvkötés” időszakához képest jelentősen leromlott. A bibliofilek persze a prémium köteteket kedvelik leginkább, de azért –ha papíralapú kultúráról van szó – mindenevők.

A gyűjtemény nagyjából 40.000 könyvekről szóló kötetet számlál, ezen felül 150.000 aukciós katalógust is fellapozhatnak a tájékozódni kívánó tagok. A kollekció legrégebbi darabja Josephus Flavius A zsidó háború című könyvének egy 1470-ben megjelent kópiája.

usabibliofil23

A klubot a 16. században élt Jean Grolier-ről, a korszak legnagyobb gyűjtőjéről nevezték el, akinek messze földön híresek a könyvei – méghozzá a különösen finom kötésükről. Az intézmény nem zárja magára az ajtót: évente kilenc, mindenki számára látogatható kiállítást is szerveznek az épületben. A tárlatokon könyvritkaságokat, könyvtárgyakat vagy különféle fanzine-okat mutatnak be a közönségnek, és egyes darabokat gyakran a saját kollekcióikból adnak kölcsön a tagok. Az épületnek vannak persze kizárólag a tagok számára látogatható részei.

merlin 149119659 6df00cd3 1fc1 474d 98d0 308444b38ea2 superJumbo

Feltűnő, hogy az itt olvasgatók közül senki sem visel kesztyűt. Amiatt méghozzá, mert kesztyűben kevésbé biztonságos a lapozgatás, ami növeli annak a kockázatát, hogy esetleg kár esik a könyvlapokban. „A könyvgyűjtők különös emberek” – mondja a The New York Times riporterének Eric Holzenberg, a szervezet jelenlegi elnöke. „Képesek megszállottan rajongani, akár a képregényfanatikusok.”

merlin 149119581 41630c7c f756 4f3a 9d16 4fe01be62d2b articleLarge

Régen hagyományosan fehér, jómódú és jellemzően idősebb férfiak lehettek csak a Grolier Club tagjai, mára azonban változóban vannak a szabályok, az utóbbi évben jelentősen nőtt a nők és a fiatalabbak létszáma is; a Club könyvállománya pedig továbbra is gyorsan gyarapszik.

forrás: www.grolierclub.org 

Back To Top